Vești de ultimă oră pentru acești români. Începând cu data de 9 aprilie, pescuitul va fi interzis la nivel național, în toate habitatele naționale, pentru o perioadă de 60 de zile.

În acest sens, pentru a-i putea depista pe braconieri, mai multe asociații de vânători și pescari s-au dotat cu camere de termoviziune. Menționăm faptul că o situație de acest tip a avut loc deja, în județul Sibiu, unde după o urmărire de 24 de ore, voluntarii unei asociații, împreună cu polițiștii, au reușit să prindă în flagrant delict doi pescari.

La acel moment, bărbații care au fost prinși au reușit să scoată din râul Olt mai bine de 150 de kilograme de pește, din speciile somn, plătică și biban. Întreaga captură a fost confiscată, alături de barca și plasele cu o lungime de peste un kilometru, folosite de braconieri.

Ce trebuie să știe pescarii

Menționăm faptul că pescarii mai trebuie să știe și despre un proiect de lege care ar putea intra în vigoare și care prevede acordarea unor sancțiuni mult mai aspre decât cele deja în vigoare, unele aproape duble.

Proiectul de lege a fost depus în urmă cu mai bine de o săptămână și prevede astfel că pescuitul recreativ al oricăror specii de pește și altor viețuitoare acvatice vii, efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale, va putea fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. În timp ce legea actuală prevedea amenzi de doar 300 și 600 de lei.

De asemenea, tot cu suma de 1.000 de lei va fi sancționat și pescuitul comercial și recreativ de către persoane autorizate care nu au asupra lor permisul, licența sau autorizația, după caz, mai arată proiectul.

Aceeași sancțiune este acordată și în cazul reținerii, de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ, a mai mult de zece exemplare/ zi din speciile de păstrăv, lipan și coregon în apele de munte sau a mai mult de cinci kilograme de pește/ zi din zona colinară și de șes, cu excepția cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depășește cinci kilograme.

Proiectul de lege mai prevede și o sancțiune de 2.000 de lei, dar și reținerea sau supendarea pentru o perioadă de 30 de zile a permisului sau autorizației în cazul prinderea salmonidelor cu mâna, cu unelte de pescuit comercial sau cu alte unelte de pescuit confecționate artizanal.

Amenzi usturătoare pentru aceste activități

Aceași sancțiune se aplică și pentru pescuitul salmonidelor cu momeli naturale; pescuitul cu mai mult de trei muște artificiale în apele salmonicole; mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare cu semnificație piscicolă; pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție.

Totodată, documentul prevede amenda de 2.000 de lei și suspendarea permisului pentru pescuitul cu lanseta folosind plasă monofilament; pescuitul recreativ al resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale; pescuitul recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 de metri din aval de baraj; încălcarea condițiilor prevăzute în licența sau autorizația de pescuit comercial; nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea peștelui și produselor din pește de la debarcare până la comercializare inclusiv.

Amenzile pot ajunge însă și până la 12.000 de lei, în cazul în care faptele sunt mult mai grave. Totodată, cei vizați riscă să rămână și fără autorizație sau permis.