Fabrica de armament din Reșița se redeschide după 15 ani

Fabrica de tunuri din Reșița își va redeschide porțile, după o pauză de 15 ani. În următoarele șase luni, uzina va fi supusă unui proces de retehnologizare și va începe cu un număr de aproximativ 100 de angajați. Oficialii sunt optimiști în privința acestui proiect, considerând că va readuce orașul Reșița pe harta producției europene de armament. Salvarea fabricii de armament din Reșița a fost posibilă datorită implicării unei companii cu sediul central în Dubai.

Flavius Nedelcea, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, a declarat că acest contract, în prima fază, va implica un număr de până la 75 de angajați. În perioada următoare, se estimează că se va ajunge la un număr de 200-300 de angajați. Iar la etapa a treia se preconizează că va fi un număr și mai mare de angajați. Activitatea întregii fabrici va fi organizată pe structura orizontală, beneficiind de componente ce vor fi achiziționate de pe piața din România.

„Nucleul Arsenal va rămâne neatins, deci baza cea veche va fi pregătită pentru a produce în continuare ţeavă de tun sau tot ce va fi legat de acest obiectiv, de această armă. Pe lângă aceasta, vom produce şi obuze.” a declarat Flaviu Nedelea.

După relansarea activităţii, peste 400 de tone de oţel vor fi transformate în arme de război.

Prefectul județului spune că producția de arme va fi mare

Și prefectul de Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a declarat că speră ca, până la sfârşitul anului, să fie probleme cu depozitarea produselor de factură militară, în sensul că producția va fi mare.

Totodată, directorul uzinei SC Arsenal, Ionuț Chisăliță, este încrezător că fabrica va juca un rol important în producţia de armament la nivel european.

„O să vedeţi că, într-un termen foarte scurt, după ce vom asigura toată această infrastructură, vom începe să şi producem” a spus directorul.

Ionuț Chisăliță a mai spus că este încrezător că Reşiţa va redeveni unul dintre pilonii industriei militare din România şi chiar şi din Europa.

Compania a fost înfiinţată în anul 1972 şi a produs peste 60% din tunurile şi obuzele Armatei Române. În anul 2008, fabrica a primit ultima comandă, după care şi-a închis porţile. În prezent, fabrica are doar 32 de angajați.