Piața de capital reacționează negativ după primul tur de la alegerile prezidențiale
Imediat după deschiderea burselor, piața românească a resimțit șocul politic după primul tur de la alegerile prezidențiale. Principalul indice, BET, a scăzut cu 2,5% în primele 10 minute de tranzacționare. Capitalizarea bursieră a scăzut cu aproximativ 3,7 miliarde de lei, potrivit lui Ștefan Musgociu, specialist în cadrul Bursei de Valori București.
Investitorii și-au redus rapid expunerile pe piața locală, în lipsa unui semnal clar privind direcția economică și politică pe termen scurt.
„În primele 10 minute a fost o reacţie mai puternică a investitorilor. Principalul indice, BET-ul, s-a dus în jos cu 2,5.
Capitalizarea a scăzut undeva cu vreo 3,7 miliarde de lei. Sunt investitori care acum aleg să-şi reducă o parte din portofolii”, spune Ştefan Musgociu, potrivit Observator News.
Riscul retrogradării este real
Adrian Codîrlaşu, președintele CFA România, avertizează că instabilitatea poate duce la retrogradarea României de către agențiile de rating. El a comparat situația actuală cu cea din 2009, când declasarea a declanșat retragerea capitalului străin.
Fonduri de investiții, fonduri de pensii sau companii internaționale de asigurări ar putea ieși de pe piață, indiferent de randamentele atractive oferite. Această mișcare ar reduce lichiditatea, ar slăbi leul și ar crește rapid costurile de finanțare ale statului.
„Ne putem gândi la scenariul din 2009. În 2009, aşa a început criza financiară. Cu România fiind downgradată.
Vor fi investitori care vor pleca din România, indiferent de cât de bune vor fi randamentele. Cum sunt companiile de asigurări, fondurile private de pensii, fonduri de investiţii”, a declarat Adrian Codîrlaşu.

Dobânzile în creștere și efectele în lanț
Ce se va întâmpla în România după alegerile prezidențiale? Semnele de tensiune sunt deja vizibile pe piața titlurilor de stat. Dobânzile la care România se împrumută au crescut de la 7,47% la 7,75%, într-un interval scurt de timp. Această creștere se va reflecta în toată economia, de la creditele pentru populație până la finanțarea marilor proiecte de infrastructură.
O inflație mai mare este de asemenea anticipată, ceea ce înseamnă scumpiri generalizate.
Pericol de colaps economic
Christian Năsulea, profesor de economie, avertizează că în cazul în care George Simion ar câștiga alegerile prezidențiale, situația s-ar putea agrava considerabil.
„Pot să vă spun că va fi rău! Mulţi români îşi vor permite mai puţin decât îşi permit acum. Ne aşteptăm ca, în situaţia în care George Simion va deveni preşedinte, să avem o deteriorare a situaţiei economice.
Se va traduce într-o dificultate sporită, ca să nu spun imposibilitatea statului pentru a plăti pentru serviciile esenţiale. Aici în special pensiile şi asistenţa socială”, a declarat Năsulea.
Lipsa încrederii în angajamentele României față de Uniunea Europeană și partenerii occidentali ar putea duce la o criză de proporții.
Următoarele două săptămâni sunt cruciale. Economiștii spun că vom merge „pe coji de nucă”, iar orice declarație sau mișcare politică poate înclina balanța economică.