Dridex este un virus relativ nou, evoluat din malware-ul Cridex, care la rândul sau este succesorul cunoscutului troian Zeus. Infecțiile cu Dridex au apărut la finalul anului 2014. Fiecare campanie de propagare se concentrează pe o anumită regiune a lumii.

Cum funcționează Dridex?

Virusul se propagă fie printr-un fișier executabil atașat la mesaje spam, fie prin link-uri care descarcă automat virusul odată ce sunt accesate. Noua campanie folosește fișiere Word și Excel care includ cod de tip macro. Acestea instalează un downloader generic pentru a descărca și executa Dridex.

Mesajele, trimise în perioada 10-17 august 2015, par să fie trimise de la companii românești și pretind să conțină documente financiare importante pentru utilizator. Dacă utilizatorul deschide fișierul Word și activează funcționalitatea macro (dezactivată automat de programul Word pentru a evita riscurile de securitate), aplicația Word va lansa automat procesul de descărcare a virusului.

Troianul Dridex e un fișier DLL care se injectează în procesul explorer.exe, de unde va monitoriza activitatea bancară și de navigare a utilizatorului, indiferent de browserul folosit: Firefox, Google Chrome sau Internet Explorer.

Pentru a comunica cu serverele de comandă ale hackerilor, virusul crează o regulă de firewall nouă, fapt care ar putea să pară suspect pentru unii utilizatori. Centrele de comandă și control sunt actualizate permanent și dictează virusului ce tip de informații să fure de la utilizator.

Cine sunt victimele

Troianul Dridex este momentan configurat să atace două bănci românești. Pentru a captura datele de autentificare, acesta folosește diferite module. Pentru banca care folosește tastatura virtuală la introducerea parolei, troianul face capturi de ecran la fiecare click de mouse. Pentru cealaltă bancă, Troianul folosește un modul care injectează cod în pagina de autentificare.

Sfaturi de prevenție

Dridex este greu de identificat pe un calculator deja infectat. Pentru a rămâne nedepistat, virusul se adaugă la programele care pornesc odată cu sistemul de operare doar înaintea închiderii calculatorului. După ce PC-ul este repornit, virusul se elimină din lista de programe ce pornesc automat, ceea ce îl face aproape invizibil. În cazul unei pene de curent sau închiderii bruște a calculatorului, virusul nu se va mai putea executa, deoarece nu se află în lista de aplicații care trebuie repornite.

Pentru a preveni infecția, Bitdefender le recomandă utilizatorilor să folosească o soluție de securitate performantă și actualizată la zi și să evite să dea click pe linkuri provenite din e-mailuri de la expeditori necunoscuți. Dacă suspectează că sunt infectați, utilizatorii pot încerca apăsarea butonul de restart pentru a opri derularea acestuia la repornirea PC-ului. De asemenea, este bine ca aceștia să notifice instituția bancară la care au cont și să-și schimbe datele de autentificare în cel mai scurt timp posibil.

Pentru utilizatorii frecvenți de e-banking, recomandăm folosirea unui browser special precum Bitdefender SafePay. Safepay rulează într-un mediu izolat și blochează tentativele de injecție sau preluarea de capturi de ecran în timpul autentificării cu tastatură virtuală.