Primăria Capitalei a anunțat că USR a pierdut procesul intentat în urmă cu doi ani de zile, pentru atingerea adusă drepturilor la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine, prin formularea de afirmaţii denigratoare, defăimătoare şi mincinoase.. Pentru aceast fapt, reprezentantii USR solicitau şi daune morale în valoare totală de 500.000 de lei.

„Doi ani în care Uniunea Salvaţi România, Wring Roxana-Sanda, Ciceală Ana-Maria şi Gâdiuţă Alexandru Valeriu au sperat că vor primi de la Gabriela Firea câte 125.000 de lei, daune morale pentru atingerea adusă drepturilor la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine privată. Tribunalul Bucureşti a respins integral cererea de chemare în judecată, stabilind că nu sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale. Aşadar, dosarul nr. 21166/3/2017 se închide după doi ani de zbateri din partea celor patru reclamanţi”, a spus Firea, citată în comunicat.

De altfel, Instanța a considerat că incidentul din 8 iunie 2018 nu a reprezentat o faptă ilicită.

„Când un grup de persoane a pătruns prin violenţă în sediul Primăriei Municipiului Bucureşti şi ulterior în sala unde avea loc şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu au caracterul unei fapte ilicite, nefiind formulate cu rea-credinţă, ci doar cu scopul de a exprima opinia personală a Gabrielei Firea”.

USR nu a putut demonstra că au suferit vreun prejudiciu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă

Pe de altă parte, USR este nemulțumit de decizia instanței, astfel că și-au exprimat opinia pe pagina lor de Facebook, în anteția cititorilor.

„Minciunile rămân minciuni. Acum doi ani, Gabriela Firea şi-a pus subalternii să-i ţină pe hol pe cetăţenii veniţi să asiste la şedinţa Consiliului General. A declarat apoi că USR i-a instigat pe oameni împotriva ei, că cei prezenţi ar fi vrut să o linşeze şi că poliţiştii locali ar fi fost agresaţi. A fost o cascadă de minciuni pentru care USR a deschis acţiune în justiţie. După doi ani, instanţa a constatat că minciunile Gabrielei Firea nu pot fi încadrate ca încălcări ale legii. Asta nu înseamnă că minciunile nu au existat. Înseamnă doar că ele nu pot fi sancţionate legal”, au arătat reprezentanţii USR Bucureşti.

Firea, sancționată la următoarele alegeri.

„Pentru că problema Bucureştiului nu este legată doar de faptul că are un primar total incompetent. Problema este că Gabriela Firea este, în plus, lipsită de orice urmă de bun-simţ. Este un primar dispus să mintă, să înşele, să facă din negru alb şi din alb negru, incapabilă să-şi recunoască limitele sau măcar erorile, incapabilă să lucreze într-o altă logică decât în cea a beneficiului politic mărunt pentru sine şi a beneficiului financiar major pentru cei din jurul ei”, a susţinut USR Bucureşti.

În plus, potrivit membrilor USR, ei respectă decizia instanței, însă susțin că asta o salvează pe Firea doar de la plata prejudiciilor, nu și de la disprețul bucureștenilor.

„În egală măsură, respectă şi adevărul istoric: cu sau fără încadrare juridică, minciunile rămân minciuni. Iar în cazul Gabrielei Firea, decizia instanţei doar o salvează de la plata prejudiciilor, nu şi de la dispreţul bucureştenilor care văd cum oraşul se sufocă sub un munte de incompetenţă şi nepăsare”, au mai spus ei.

Reamintim că pe 9 iunie 2017, USR anunţa că a depus o acţiune în instanţă la adresa Gabrielei Firea, pentru calomnie, acuzând-o că, în calitatea ei de primar şi funcţionar public, ar fi „diseminat informaţii mincinoase, deşi cunoştea caracterul fals” al acestora.