Ursula von der Leyen: UE dorește un acord, dar „ne pregătim de toate posibilitățile”
Într-un moment de tensiune în relațiile comerciale transatlantice, Ursula von der Leyen a transmis un mesaj echilibrat, dar ferm. Uniunea Europeană vrea cooperare cu SUA, dar nu va ezita să acționeze dacă negocierile eșuează.
Președinta Comisiei Europene a subliniat că UE dorește un acord comercial reciproc avantajos cu Statele Unite, dar nu exclude acțiuni de răspuns dacă Washingtonul menține politicile tarifare agresive.
„Taxele comerciale deja au impact asupra economiei mondiale. Uniunea Europeană menține angajamentul de a găsi soluții negociate cu Statele Unite”, a spus von der Leyen, potrivit agenției ANSA.
„Credem că pot fi găsite acorduri bune, care să fie avantajoase pentru consumatorii și firmele de pe ambele maluri ale Atlanticului. În același timp, continuăm să ne pregătim de toate posibilitățile”, a adăugat șefa Comisiei Europene.
Declarațiile făcute de Ursula von der Leyen vin pe fondul consultărilor lansate de Comisia Europeană privind o listă de posibile măsuri de retorsiune la adresa SUA, în cazul în care nu se ajunge la un acord până la termenul stabilit.

Comisia Europeană pregătește un plan de reacție
UE a lansat joi o consultare publică privind o listă de importuri americane de până la 95 miliarde euro care ar putea fi taxate suplimentar. Lista include produse industriale și agricole și este însoțită de o evaluare privind restricționarea anumitor exporturi europene de deșeuri de oțel și substanțe chimice către SUA.
Aceste măsuri sunt parte a unui mecanism de răspuns în cazul în care SUA păstrează sau intensifică tarifele aplicate importurilor europene. În paralel, UE pregătește și o acțiune oficială la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva tarifelor unilaterale impuse de SUA pentru autoturisme și piese auto.
Bruxellesul consideră că aceste taxe „încalcă flagrant normele fundamentale ale OMC”.
De asemenea, Comisia Europeană continuă să monitorizeze cu atenție posibila deturnare a exporturilor mondiale către piața UE, care ar putea fi cauzată de tarifele impuse de SUA țărilor terțe.
Temporizarea taxelor nu oprește tensiunile
Președintele american Donald Trump a impus pe 2 aprilie noi taxe vamale de 20% pentru importurile din UE. Deși a suspendat aplicarea acestora pentru 90 de zile, măsurile anterioare – taxe de 25% pe oțel, aluminiu și autoturisme – rămân în vigoare.
UE a decis să suspende, în oglindă, propriile contramăsuri asupra unor produse americane în valoare de 21 miliarde euro, până la 14 iulie.