Ursula von der Leyen a susținut că se bucură că se întoarce la Kiev, pentru a patra oară de la invazia Rusiei.

„De data aceasta, cu echipa mea de comisari. Ne aflăm aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată.

Și pentru a ne aprofunda și mai mult sprijinul și cooperarea”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Ursula von der Leyen este însoțită de 15 comisari europeni

Reuniunea la nivel înalt cu cei 27 reprezintă un pas important, la câteva luni după ce Kievul a primit statutul oficial de candidat la aderarea la UE, notează agenția AFP.

Potrivit unui anunț al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este însoțită de 15 comisari europeni la Kiev.

Comisarul român pentru Transporturi, Adina Vălean, nu apare pe lista participanților făcută publică de Comisia Europeană.

Notă internă cu instrucțiuni clare inclusiv în materie de cod vestimentar

O notă internă cu instrucțiuni clare, inclusiv în materie de cod vestimentar, a fost transmisă la Bruxelles, în condițiile în care oficialii UE se pregătesc să ajungă la Kiev, unde va avea loc un summit Ucraina-Uniunea Europeană, scrie Politico.

„Recomandat: Ţinuta obişnuită de afaceri (sau aşa cum veniţi la Bruxelles). Exclus: Verde, kaki sau culori prea vii (mai puţin frecvente şi în Cartierul European)”, scrie în nota internă, potrivit sursei citate.

Motivul notei, trimisă săptămâna trecută, a fost o încercare aparentă de a rezerva aspectul militar gazdelor și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut dintr-un tricou verde militar uniforma sa omniprezentă din timpul războiului.

Comisia Europeană nu a făcut niciun comentariu.

Nota, trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care se ocupă cu strictețe de serviciile de logistică și protocol pentru această călătorie, nu a oferit nicio explicație pentru interdicția culorilor strălucitoare cu această ocazie, însă diplomații UE au declarat că este în conformitate cu așteptările de pe întregul continent de a nu exagera cu imaginile și de a rămâne consecvent cu mesajul politic.

La urma urmei, UE ar putea fi nevoită să dezamăgească Ucraina în chestiuni delicate, cum ar fi dorința acesteia de a adera rapid la blocul comunitar.