Fiica lui Kim Jong-un ar putea fi succesoarea liderul nord-coreean

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a declarat luni că liderul nord-coreean Kim Jong Un și-ar fi desemnat fiica ca posibil succesor.

Decizia vine după ce mass-media de stat din Coreea de Nord a menționat acest copil drept „mare consilier”. Acest titlu este rezervat liderilor de vârf.

Mass-media de stat din Coreea de Nord au utilizat termenul „hyangdo”. Acesta, în limba coreeană, este un termen folosit în mod obișnuit pentru liderii țărilor și succesorii lor.

Analiștii au remarcat că este prima oară când Coreea de Nord o descrie pe fiica lui Kim Jong Un în această manieră.

Potrivit agențiilor de informații sud-coreene, copilul, care nu a fost niciodată menționat explicit de Phenian, este numit Ju Ae.

„De obicei, termenul ‘hyangdo’ este folosit doar pentru a-i descrie pe oficialii de cel mai înalt rang”, a declarat luni Koo Byoung-sam, purtător de cuvânt al Ministerului Unificării de Seul, la un briefing de presă.

Această situație a intensificat speculațiile conform cărora adolescenta ar fi fost desemnată să devină viitorul lider al Coreei de Nord. Ea participă adesea alături de tatăl ei la evenimente publice importante.

Aceasta ar marca a treia succesiune ereditară începând cu fondarea țării în 1948.

„Nu excludem posibilitatea ca Ju Ae să îi succeadă” lui Kim Jong Un, a adăugat Koo.

Ju Ae
Ju Ae (stâgna) și Kim Jong-Un (dreapta)/SURSA FOTO: The Guardian

Ju Ae a fost dezvăluită lumii în 2022

Adolescenta a fost prezentată publicului de către mass-media de stat în 2022. Atunci, ea l-a însoțit pe tatăl ei în timpul unui test de lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

De atunci, ea a fost denumită „steaua de dimineață a Coreii” și „copilul iubit”.

A fost observată la diverse evenimente oficiale prezidate de Kim Jong Un, inclusiv la manevre militare și vizite la o fabrică de arme și la o fermă de pui.

Într-o imagine publicată sâmbătă de Phenian, ea apare participând la exercițiile recente de parașutiști alături de tatăl ei și de înalți oficiali militari.

Se credea că liderul nord-coreean are și un băiat

Până în 2022, singura confirmare a existenței sale a provenit de la fostul star al NBA, Dennis Rodman. El a vizitat Coreea de Nord de câteva ori, având în vedere că este un favorit al liderului nord-coreean.

La început, Seulul a anunțat că liderul nord-coreean și soția sa, Ri, au devenit părinții primului lor copil, un băiat, în 2010. Ju Ae ar fi fost, astfel, al doilea copil.

Cu toate acestea, în 2023, ministrul Unificării din Coreea de Sud a afirmat că guvernul „nu poate confirma existența” fiului lui Kim Jong Un.

Liderul Coreei de Nord a preluat puterea în 2011, după decesul tatălui său. De asemenea, acesta a a condus țara prin patru teste nucleare de atunci. Cel mai recent a fost în 2017.