Tendinte O constructie din lemn este mai ieftina cu 30% fata de una din caramida

Se construiesc rapid, rezista bine la cutremure, ofera un confort termic sporit si sunt mai ieftine. Casele din lemn isi adjudeca treptat o parte insemnata in preferintele romanilor. Nu numai pentru vacante, ci si ca locuinta permanenta.




Din punct de vedere estetic, lemnul confera cadrului interior o atmosfera calda, familiara, relaxanta, in timp ce la exterior constructia se distinge prin apropierea ca stil si mod de realizare de arhitectura populara romaneasca.
“Tendinta pentru anul 2006 va fi de inlocuire a caselor de vacanta si a pensiunilor agroturistice din zidarie clasica, mai ales in zonele de munte si de deal, cu case din lemn. Astfel de constructii sunt preferate pe de-o parte datorita aspectului spectaculos, iar pe de alta parte ca urmare a reducerii perioadei de santier necesara ridicarii unei case din zidarie clasica”, spune Gabriel Hanganu, director general la compania Ecomed, specializata in constructii din lemn masiv.
Lemnul, prin caracteristicile sale naturale, confera o durabilitate sporita, o elasticitate semnificativa in amortizarea vibratiilor si absortia undelor seismice.


Cu toate ca productia firmelor din domeniu merge in proportie de 70-80% la export, pentru acest an estimarile vizeaza o echilibrare a balantei. “Speram ca incepand din acest an, vanzarile interne sa depaseasca 50% din totalul productiei”, spune Jeno Silaghi, director de productie la compania harghiteana Apicom.
Constructiile din lemn, in special cele din bustean, se vand foarte bine in tari precum Franta, Italia, Germania, Spania, unde clientii sunt interesati de caracterul ecologic conferit de o astfel de constructie. Multi beneficiari refuza chiar tratarea ignifuga a lemnului, tocmai din aceasta cauza. Aici preturile pornesc de la 500 si pot ajunge si la 1.200 de euro pe metru patrat, in functie de finisaje si tipul constructiei.

Preturi de la 100 la 500 de euro pe metru patrat

Pe piata interna, insa, costurile de achizitie pentru o casa din lemn pornesc de la 100 de euro pe metru patrat si pot ajunge si la 500 de euro pe metru patrat. Preturile variaza in functie de modelul ales de cumparator: lemn masiv, panou sandwich sau profile. Cele mai scumpe sunt casele realizate din lemn masiv, datorita faptului ca inglobeaza un volum de lemn mult mai mare si sunt realizate in mare parte manual.
Compania Ecomed din Bucuresti produce kituri, adica structuri fara finisaje, de case de bustean cu o suprafata utila de circa 240 de metri patrati desfasurata pe doua nivele la un pret de 46.000 de euro, exclusiv TVA.


Modelul canadian (panou sandwich) fabricat de firma Apicom costa circa 140 de euro pe metru patrat. Pretul include scheletul de rezistenta cu posibilitate de izolatie, acoperit pe ambele parti cu lambriu, si peretii despartitori acoperiti de asemenea cu lambriu. In functie de solicitarile beneficiarului, lambriul poate fi inlocuit cu gips-carton.
La firma Rims din Cluj preturile pleaca de la 250 si ajung la 500 de euro pe metru patrat. Aceste sume sunt pentru casele livrate “la cheie”, realizate din grinzi de stejar si profile din lemn masiv de rasinoase, izolate din punct de vedere termic.
“O astfel de casa este realizata in circa 30 de zile in fabrica, dupa care montajul mai dureaza inca 30 de zile. Deci in maximum doua luni de la semnarea contractului, cumparatorul are casa”, spune Bogdan Sauliuc, director general la Rims.


Casele din lemn si in special cele din lemn masiv ofera un grad ridicat de izolatie termica si sunt indicate si in conditiile unor temperaturi ambientale crescute. In cazul caselor din lemn rotund/bustean, uscarea se va finaliza in aceste conditii intr-un timp mai scurt, fara insa a afecta negativ structura acesteia. Casele din lemn profilat, fiind uscate inaintea montarii, nu sufera modificari comportamentale in mediu calduros. Expunerea la soare a lemnului induce o schimbare progresiva a culorii suprafetelor expuse. Aceste modificari pot fi intarziate de aplicarea unor lacuri speciale, tratament care trebuie insa repetat periodic la un interval de doi-patru ani.
Lemnul se poate trata ignifug, ceea ce inseamna cresterea temperaturii de aprindere a lemnului fara insa a impiedica arderea acestuia. De asemenea, lemnul se poate trata cu diferite lacuri de acoperire cu rolul de a da luciu suprafetelor. Trebuie tinut cont de faptul ca lacuirea este indicat sa fie repetata periodic la doi-patru ani.










“Tendinta pentru anul 2006 va fi de inlocuire a caselor de vacanta si a pensiunilor agroturistice din zidarie clasica, mai ales in zonele de munte si de deal, cu case din lemn.”

Gabriel Hanganu, director general Ecomed



Avantajele casei din lemn

• executarea si montarea constructiilor din lemn se poate face in orice anotimp, fara a se lua masuri speciale de protectie termica


• lemnul permite realizarea unor forme arhitectonice foarte variate si spectaculoase in acelasi timp.


• la prelucrare si la punerea in opera consumul de energie este minim, de aproximativ cinci ori mai
redus decat la beton, lemnul fiind in acelasi timp un material ecologic


• durabilitatea constructiilor de lemn creste in cazul unui regim optim de exploatare si de protectie impotriva cariilor, putrezirii si a focului


• se pot folosi fundatii simple, fara o armare speciala sau grosimi mari ale blocului de fundatie; nu este necesara folosirea unei clase de inalta rezistenta a betonului, comparativ cu cele din beton si zidarie cu o incarcare proprie mare ce necesita o fundatie complexa


• casele din lemn prezinta o rezistenta deosebita la miscarile seismice, in timp ce durata de executie este redusa.