După ce a făcut cel puţin 19 morţi în timpul trecerii sale prin Caraibe, uraganul Irma a lovit Cuba în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. 

Irma urmează să lovească statul american Florida sâmbătă seară şi duminică dimineaţă, îndreptându-se întâi spre arhipelagului Keys, înainte de a ajunge în Miami, cu vânturi ce vor avea viteze prognozate la 240 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional american pentru uragane (NHC). 

Ordinele de evacuare vizează aproximativ 5,6 milioane de locuitori, a anunţat Direcţia pentru operaţiuni de urgenţă din Statele Unite. 

Ordine de evacuare obligatorie au fost emise anterior pentru cel puţin 1 milion de locuitori din Florida, iar sute de mii de şoferi erau blocaţi în trafic vineri pe cele două autostrăzi construite de-a lungul celor două coaste ale peninsulei americane. 

„Este o furtună cu efecte catastrofale, de o intensitate pe care statul nostru nu a cunoscut-o niciodată în trecut”, a subliniat vineri guvernatorul din Florida, Rick Scott, care a îndemnat populaţia să părăsească zona cât mai repede.

Katia vine din urmă, dar scade în intensitate

Uraganul Katia, care a afectat coasta estică a Mexicului în noaptea de vineri spre sâmbătă fără să producă pagube importante, a fost retrogradat sâmbătă dimineaţă în categoria furtunilor tropicale, potrivit Centrului naţional american pentru uragane (NHC). 

Uraganul Katia, care fusese inclus vineri în categoria 2, cu vânturi de 155 de kilometri pe oră, a fost retrogradat în categoria 1, cu vânturi de până la 120 de kilometri pe oră, după ce a ajuns în Mexic, o ţară grav afectată în noaptea de joi spre vineri, la ora 04.49 GMT, de un seism cu magnitudinea de 8,2, produs în apropiere de coasta pacifică şi care a făcut cel puţin 61 de morţi. 

Într-un buletin publicat sâmbătă dimineaţă la ora 06.00 GMT, NHC a anunţat că uraganul Katia generează în prezent vânturi ce au viteze de până la 70 de kilometri pe oră. 

 

Furtuna tropicală, ce a atins coasta mexicană la nord de localitatea Tecolutla din statul Veracruz, avansează pe continent şi ameninţă să genereze precipitaţii abundente şi viituri. 

Guvernul mexican a desfăşurat dispozitive ale armatei în această regiune de pe ţărmul Golfului Mexic. Potrivit estimărilor, Katia ar putea să afecteze peste 1 milion de persoane în statul Veracruz. 

În Tecolutla, străzile sunt blocate de arbori prăbuşiţi şi fragmente metalice smulse de vânt, potrivit unei echipe de jurnalişti de la AFP. Cei peste 8.000 de locuitori ai oraşului au rămas baricadaţi în locuinţele lor sau în adăposturi amenajate de Protecţia Civilă. 

Katia s-a format în paralel cu uraganul Irma, inclus în categoria 5, care a afectat Cuba în noaptea de vineri spre sâmbătă şi care se îndreaptă la ora transmiterii acestor informaţii spre Florida, în timp ce un alt uragan, Jose, de categoria 4, avansează în Oceanul Atlantic. 

Din cauza poziţiei sale geografice, între Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic, Mexicul este deosebit de expus în faţa fenomenelor meteorologice extreme. 

La începutul lunii septembrie, furtuna tropicală Lidia a făcut şapte morţi în statul federal mexican Baja California. 

În 2013, două uragane au lovit aproape simultan cele două coaste ale Mexicului şi au făcut 157 de victime omeneşti.