Asociaţia Naţională a Instructorilor Auto din România (ANIAR) acuză conducerea Ministerului Transporturilor şi a Autorităţii Rutiere Române de abuzuri. ANIAR acuză ministrul că obligă 1.600 de şcoli de şoferi să cumpere material didactic la un preţ exagerat de al o singură firmă din Craiova.

Potrivit unui comunicat al ANIAR, este vorba de firma Bizarre SRL din Craiova. Aceasta ar fi încasat până la data de 31 decembrie 2009 (data limită pentru implementarea softului didactic) suma de 3,6 milioane de euro.

Un soft de 2.000 de euro

„Conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care a emis OMTI nr. 1019/12.10.2009, şi conducerea Autorităţii Rutiere Române ARR, ignoră prevederile legale făcând abuzurigrosolane, obligând 1.600 de şcoli de şoferi din toată ţara timp de 3 luni, să cumpere un soft didactic, al cărui preţ este exagerat de mare, în jur de 2.000 de euro, numai de la o singură firmă, respectiv SC Bizarre SRL”, se arată în comunicatul ANIAR.

Asociaţia precizează că softul didactic al firmei Bizarre este autorizat de ARR, deşi Autoritatea Rutieră „nu are această competenţă legală”. Mai mult, ANIAR acuză ARR că refuză să autorizeze şi softurile depuse  de alte firme în intervalul de trei luni, încălcând astfel Legea Concurenţei.

Controale ilegale şi autorizaţii anulate

ANIAR precizează că ARR au solicitat reprezentanţilor şcolilor de şoferi documente financiar-contabile, iar acest lucru constituie „un abuz”, pentru că aceste documente „pot fi verificate numai de ANAF sau Garda Financiară”.

„Dacă pe facturi scrie SC Bizarre SRL, softurile sunt considerate valabile de ARR, fără să verifice CD-ul sau existenţa şi funcţionarea acestora. La multe şcoli de şoferi care nu au reuşit să-şi achiziţioneze softul de la Bizarre soft în această perioadă scurtă de timp, li s-au anulat autorizaţiile”, se mai arată în comunicatul Instructorilor Auto.

Nu în ultimul rând, ANIAR estimează că în această situaţie se află şi 120 de Grupuri şcolare de profil din învăţământul de stat, ale căror autorizaţii au fost anulate, pentru că bugetul de stat nu a fost votat încă în Parlament.

UPDATE: În realitate au fost aprobate două firme

Totuşi, potrivit site-ului ARR, au fost autorizaţi doi furnizori de software didactice, prevazute in anexa 2 din OMTI 1019/2009 pentru „aprobarea Metodologiei privind atestarea instructorilor de pregatire practica si a profesorilor de legislatie rutiera, a Normelor privind autorizarea scolilor de conducatori auto, a Metodologiei privind autorizarea instructorilor de pregatire practica, a Programei de scolarizare si a Metodologiei de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica in vederea obtinerii permisului de conducere, necesare pregatirii teoretice in cadrul scolilor de conducatori auto”.

Este vorba de Bizarre Soft SRL şi Real Sim SRL, din judeţul Bacău. Aceasta din urmă este autorizată numai pentru categoriile A, A1, B, B1 şi BE.

DETALII:

Conţinutul minimal al software-ului specific pregătirii teoretice în disciplina legislaţie rutieră si conducere preventivă

Conţinutul minimal al softului didactic specific pregătirii teoretice în disciplina cunoaşterea autovehiculului

Şcolile de conducători auto autorizate