Propunerea pe care patronatele au făcut-o sindicatelor în cadrul discuţiilor de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale este ca salariul minim pe economie să rămână în cuantum de 600 lei până la finele primului semestru al anului viitor.

Abia la mijlocul lui 2010, în urma unei analize asupra performanţelor economice, ar urma să se ia în calcul majorarea salariului minim la 705 lei.

Potrivit sindicalistului Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, sindicatele au respins categoric această propunere. El a declarată că „încercăm să îi convingem pe patroni de ce este necesar un salariu minim de 705 lei acum“.

UPDATE 2

Patronatele spun că nu au de unde acoperi creşterea de 17%

 

Cele două soluţii luate în calcul de patronate şi sindicate in discuţia de la ministerul muncii au ca punct comun idea de a păstra nemodificat fondul de salarii. Florin Costache, de la Patronatul  Naţional Român, a declarat că reprezentanţii patronatelor doresc fie menţinerea salariului minim la 600 de lei fie majorarea lui la 705 lei dar cu câteva condiţii: fie să se creeze grile mai flexibile de salarizare fie să nu se plătească dări catre stat, astfel încât fondul de salarii la nivel de firmă să rămână nemodificat.

 

“În mediul privat noi trebuie sa suportam o creştere a salariului cu 17%, adică la 600 la 705! Dar afacerile noastre nu pot cu 17% creşte într-un an precum 2010 în care discutam la nivel naţional de o creştere zero” a declarat Costache.

 

Mihai Păsculeţ de la UGIR1903 a declarat că “ar fi bine ca sindicatele să aducă o variantă a lor de creştere a salariului minim astfel încât fondul de salarii pe care îl plătim noi, patronatele, să rămână acelaşi sau să crească cu foarte puţin, eventual în procente cu o cifră.”

 

Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat că, din calculele sale, reiese ca 1,4 milioane de angajati la nivel national (48% din totalul salariatilor) castiga salarii de până la 1.000 de lei pe lună. “ Aşadar este vorba despre o polarizare, o mare parte din salariati fiind strânşi în zona salariului minim. Sunt mulţi oameni pe care aceasta crestere îi avantajează. Este necesar ca acest salariu minim să fie crescut”, a declarat Hossu.

 

Sindicalistul a mai precizat că sindicatele ar fi de acord cu soluţia acordării unor facilităţi fiscale, de genul scutirii de impozit pentru diferenţa de la 600 la 705 de lei, astfel încât dorinţa patronatelor referitoare la fondul de salarii să poată fi îndeplinită. Dumitru Costin, şeful BNS, a afirmat că “îngheţarea salariului minim pe şase luni este o eroare”.

 

UPDATE 3

Pogea: Scutirea se aplică doar la impozit, nu şi la CAS

 

Ministrul muncii Gheorghe Pogea susţine ca ministerul de finanţe condus tot de el ar fi de acord cu o scutire de impozit pe venit pentru diferenţa dintre 600 -705 lei. “Astfel, companiile vor plăti mai putin pentru impozit decât s-ar aştepta. Dar numai atât! Dările către stat pentru asigurările sociale şi de sănătate se plătesc integral”, a declarat Pogea. Ministrul a mai adăugat că aşteaptă propunerile sindicatelor pentru rezolvarea, “pe cifre”, a acestei situaţii.

Reprezentanţii Guvernului, cei ai sindicatelor şi patronatelor vor avea miercuri o nouă întâlnire privind stabilirea valorii salariului minim pe economie în 2010.