Guvernul de la Berlin inlesneste de anul viitor conditiile de munca in Germania pentru muncitorii ce provin din tarile membre UE si au o inalta calificare profesionala. Prin aceasta decizie, Germania isi deschide practic granitele pentru persoanele cu studii universitare sau au o inalta calificare profesionala din inca zece state membre UE. Acestia vor putea sa se angajeze in special in domeniile de activitate unde piata muncii din Germania este deficitara.

Pe de alta parte, muncitorilor necalificati din Romania si Bulgaria le va fi mult mai dificil sa lucreze in Germania, restrictiile actuale pentru acestia urmand a fi ridicate abia in anul 2012, in timp ce restrictiile pentru muncitorii necalificati din Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Estonia, Letonia si Lituania, tari ce sau alaturat Uniunii Europene cu trei ani mai devreme, vor ramane in vigoare numai pana in data de 30 aprilie 2011.

Incepand de anul viitor, angajatorii germani nu vor mai fi nevoiti sa demonstreze ca nu au gasit personal calificat din Germania sau din vechile state UE, inainte de a putea angaja persoanele provenite din cele 10 noi state europene.

Companiile din Germania se plang de mult timp de lipsa cronica a angajatilor cu inalta calificare profesionala precum inginerii sau programatorii.

„Germania trebuie sa participe la competitia internationala de atragere a mintilor stralucite”, a declarat, ministrul german al muncii, Olaf Scholz.

Mai mult, guvernul de la Berlin a decis si asigurarea fortei de munca sezoniere pentru muncile agricole, care vor fi asigurate cu ajutorul angajatilor din tarile est-europene.

UPDATE:

Restrictiile de munca au fost de asemenea inlesnite pentru persoanele ce pot demonstra ca poseda cunostinte de limba si cultura germana in urma unor cursuri specializate in tarile de origine.

Cabinetul de la Berlin a decis miercuri, dupa indelungi dezbateri, introducerea unei reglementari privind salariul minim in mai multe sectoare de activitate. Totusi, nu s-a stabilit deocamdata care vor fi aceste sectoare. Muncitorii din constructii, ingrijitorii si postasii au deja asigurat un salariu minim, potrivit legilor germane.

Aceste reglementari au scopul de a contracara efectele salariilor de dumping si competitia neloiala in aceasta privinta.

Ministrul Muncii, Olaf Scholtz a aprobat aceasta reglementare si a declarat ca „este o zi buna pentru multi angajati care muncesc mult si castiga putin”.

Pe de de alta parte, ministrul economiei, Michael Clos, care s-a opus acestei reglementari, a declarat ca in acest caz „guvernul a ales solutia cea mai prietenoasa din punct de vedere economic”.

Germania a fost unul din statele care a decis sa-si inchida piata muncii pentru cetatenii celor opt state ce au aderat la UE in 2004, impreuna cu Cipru si Malta. Restrictiile au fost impuse atunci epntru o perioada de trei ani si au fost prelungite ulterior pana in 2009.

In schimb, Anglia, Irlanda, si Suedia si-au deschis pietele muncii imediat dupa aderarea noilor state la UE, aceasta masura fiind urmata apoi si de membrele mai vechi ale Uniunii, printre care se numara si Franta.

Sursa: Deutsche Welle