Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că un guvern de uniune naţională ar fi singura posibilitate pentru ca partidele să nu se mai acuze de fraudarea alegerilor. În seara zilei de miercuri, Băsescu a revenit cu o nouă reacţie, declarând că PDL a retras propunerea lui Emil Boc, respectiv lăsând de înţeles că nu va accepta propunerea cu Klaus Johannis.

„Nu am respins posibilitatea ca Klaus Johannis să devină prim-mistru în condiţiile, în care opţiunea mea se îndreaptă către alte soluţii. Nu am respins acestă propunere doar pentru că vine de la PNL şi UDMR”, a ţinut să precizeze preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei intervenţii televizate.

„Având în vedere criza politică peste care s-a suprapus criza economică, părerea mea e că prioritatea este rezolvarea crizei economice. Din acest motiv, prefer un om cu expertiză economică, expert în relaţia cu băncile, dar şi cu instituţiile bancare internaţionale”, a portretizat Băsescu premierul ideal în viziunea Cotroceniului.

Băsescu: „Probleme cu pensiile şi salariilor”

„Prima criză pe care o avem e cea economică, iar cea politică poate fi rezolvată găsind o soluţie care să susţină criza economică. Partidele s-au jucat cu economia în ultimele zile. Nu au luat în calcul toate consecinţele suprapunerea unei crize politice peste criza economică. Fără să tragem cele două tranşe de la FMI şi Comisia Europeană, vom putea fi în imposibilitatea de a plăti pensiile şi salariile!”, a avertizat preşedintele. „Rezolvarea crizei politice fără a avea în vedere criza economică e o mare greşeală care se poate face”, mai spune Băsescu.

„Premierul desemnat face majoritatea, nu partidele”

„Nu mă voi abate de la constituţie în desemnarea primului ministru şi în trasarea obiectivelor acestuia. PDL, renunţând la propunerea iniţială, respectiv Emil Boc, a făcut o solicitare de a face şi el o propunere la preşedinţie”, a clarificat Băsescu poziţia actualului premier suspendat.

„Întotdeauna am făcut desemnarea pornind de la partidul care a avut care avea cel mai mare număr de mandate. Nici o presiune nu mă va face să încalc litera şi spiritul Constituţiei. Majoritatea trebuie să şi-o facă premierul desemnat”, a concluzionat Băsescu, lăsând de înţeles că refuză soluţia Klaus Johannis şi că va merge pe varianta care va fi propusă de PDL.

UPDATE
Geoană: „Guvernul de uniune naţională, un proces lung şi complicat”

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat după întâlnirea şefului statului cu partidele parlamentare de la Cotroceni, că o eventuală constituire a unui guvern politic de uniune naţională, cum a propus preşedintele Băsescu, ar fi un proces lung şi complicat.

„Considerăm că un guvern politic de uniune naţională ar reprezenta un proces de negociere, un proces atât de complicat încât s-ar prelungi, probabil, până după alegerile prezidenţiale”, a spus Geoană. „De aceea am evocat – şi aceasta este propunerea PSD-PC – ca mai degrabă să ne gândim la formula Guvernului Stolojan 1, un guvern care să fie învestit cu autoritate pentru pregătirea alegerilor şi pentru depăşirea momentului delicat din acea perioadă”, a continuat el.

Geoană a spus că, în continuare, poziţia PSD-PC este în favoarea unui „guvern de foarte buni specialişti”, pentru că „în condiţiile în care vor intra din nou politicieni riscăm să intrăm în dialogul absurd pe care l-am avut în ultima perioadă şi suspiciuni reciproce cu privire la atmosfera generală a alegerilor”

„În acest moment, nu există niciun argument pentru refuzul nominalizării domnului Klaus Iohannis”, a mai spus el.

UPDATE 2
Crin Antonescu: Mă tem că Băsescu nu respectă noua majoritate

Tot după consultări, preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că se teme că şeful statului nu recunoaşte şi nu respectă majoritatea PSD-PNL-PC-UDMR-Minorităţi şi că preşedintele pune pe picior de egalitate 65% din Parlament cu 35%.

UPDATE 3
Băsescu: „Nu cred într-un guvern tehnocrat”

„Am auzit cuvântul fraudare din gura tuturor partidelor politice”, a spus şeful statului. Partidele optează pentru un premier cât mai independent cu putinţă şi pentru un guvern tehnocrat cu mandat scurt.

„Nu cred într-un guvern tehnocrat. România nu mai este democraţia anilor ’90. În al doilea rând, nu sunt de acord cu un guvern care va trebui schimbat curând”, a declarat Băsescu.

„Una dintre marile mize este legată de alegerile prezidenţiale. Lăsaţi partidele să guverneze, iar candidaţii la prezidenţiale să-şi realizeze campaniile ieftine”, a spus preşedintele.

„Putem discuta asupra posibilităţii unui premier independent, însă cu condiţia ca restul guvernului să fie unul politic. Nu sunt un susţinător al unui premier independent şi resping în totalitate varianta unui guvern de tehnocraţi”, a insistat Traian Băsescu, referindu-se la varianta Klaus Johannis prim-ministru.