În jur de 35% dintre cetăţenii României sunt îngrijoraţi din cauza faptului că ar putea să-şi piardă locul de muncă din cauza crizei, 41% se tem că acest lucru i se poate întâmpla partenerului lor, iar 44% îşi fac griji pentru joburile copiilor lor, potrivit noului Eurobarometru privind ocuparea forţei de muncă şi impactul crizei.

La nivelul întregii Unuini Europene, 33% dintre cetăţenii statelor din Uniunea Europeană au răspuns că sunt „foarte îngrijoraţi” că şi-ar putea pierde locul de muncă în viitor. Cei mai preocupaţi de noi reduceri de personal sunt, cum era de aşteptat, cetăţenii din ţările în care s-au pierdut cele mai multe locuri de muncă.

Studiul arată că 9% dintre români au simţit criza pe pielea lor, pierzându-şi slujba, 26% au colegi care au păţit-o iar 36% au în familie sau în cercul de prieteni persoane care nu mai au un loc de muncă. Dintre statele din UE, cel mai greu lovite sunt Letonia, Lituania, Spania şi Irlanda, în timp ce în Luxemburg, Grecia şi Ţările de Jos pierderile de locuri de muncă au fost, prin comparaţie, mai mici.

58% dintre români cred că nu s-a atins punctul critic

Doar 19% dintre români consideră că tot ce a fost mai greu a trecut, cei mai mulţi dintre ei sunt de părere că efectele crizei nu au trecut, partea cea mai grea urmând să vină. Părerea lor este împărţită de toţi cetăţenii europeni, care cred în mare parte (60%) că pe angajaţi îi aşteaptă vremuri şi mai grele. Numai 28% cred că punctul critic a fost atins.

Cei mai pesimişti sunt cetăţenii ţărilor baltice (82% în Letonia, 76% în Estonia şi 74% în Lituania cred că impactul cel mai puternic nu se simte încă). De cealaltă parte sunt mulţi dintre suedezi (45%) şi danezi (36%)  care cred că vârful crizei a trecut.

Dacă şi-ar căuta un nou loc de muncă, majoritatea europenilor ar alege acelaşi tip de job, însă sunt deschişi în ceea ce priveşte deplasarea într-o altă zonă. Aproximativ unul din patru europeni care nu lucrează spun că ar primi orice loc de muncă, rezultat care nu s-a schimbat semnificativ din 2006.

Ca atuuri pe care trebuie mizat în aceste vremuri grele, europenii au indicat experienţa profesională, calificarea şi adabtabilitatea, acestea fiind cele mai importante momente pentru a putea găsi un job cât mai rapid. 

SURSA: Eurobarometru