Două mari lanţuri de magazine – Carrefour şi Mega Image, dar şi BCR au aderat la programul „Banca de Alimente”, derulat prin reţeaua Societăţii Naţionale de Cruce Roşie. Proiectul, care se bazează pe  voluntariat, va sorta şi distribui familiilor sărace alimentele donate de populaţie.

Carrefour şi Mega Image au acceptat să intre în programul „Banca de Alimente” şi să afişeze la raft, la anumite alimente de bază, însemnele „Crucii Roşii”, ceea ce înseamnă că acele produse pot fi cumpărate şi donate pentru familii nevoiaşe. De asemenea, pot fi făcute donaţii şi în bani la puncte de colectare de la casieriile celor două supermarketuri.

BCR şi-a anunţat, la rându-i, adeziunea la proiect, preşedintele executiv al instituţiei, Dominic Bruynseel, fiind primul bancher din România care face o „depunere” în „Banca de Alimente”.

Programul iniţiat de artista Margareta Pâslaru a fost lansat sâmbătă seara, la Televiziunea publică, unde au fost organizate o licitaţie cu obiecte donate de personalităţi şi un teledon, iar acţiunile de ajutorare a săracilor din România vor continua pe parcursul mai multor luni.

Aproximativ 75% din populaţia săracă a României trăieşte la ţară, în special dintr-un ajutor social infim şi de pe urma unei agriculturi rudimentare, de subzistenţă.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, România are peste 6,5 milioane de persoane care trăiesc în sărăcie, dintre care aproape două milioane sunt sub pragul sărăciei, având alocat pentru traiul zilnic un 1 dolar.

UPDATE: Companiile de telefonie mobilă susţin campania

Proiectul Banca de Alimente beneficiază şi de susţinerea companiilor de telefonie mobilă Cosmote, Orange şi Vodafone, care au pus la dispoziţie un număr comun de sms 877 pentru donaţii de 2 euro/sms (nu se percepe TVA) şi reţeaua de telefonie fixă Romtelecom – număr de apel 0900.900.902 pentru donaţii de 2 euro/apel (nu se percepe TVA). Se mai pot face donaţii online pe site-ul securizat www.crucearosie.ro sau în contul RO65RNCB009011191838000 BCR Lipscani.

UPDATE: Succes de la primele ore

La Carrefour Orhideea s-au umplut deja coşurile cu alimente – în special zahăr, făină, ulei, biscuţi – donate de cumpărătorii care s-au aflat în magazin duminică dimineaţa, imediat după demararea proiectului Banca de Alimente.

SURSA: Agerpres