Programul „Prima Casă” pare a fi fost salvat în contextul în care cea mai mare bancă din România a semnat, în sfârşit, convenţia cu Fondul de Garantare.

Informaţia este cu atât mai importantă cu cât, în ultimele zile a circulat intens zvonul (lansat de concurenţă, spun surse din BCR!) că BCR se va retrage din programul „Prima Casă”, după „modelul” ING. Oficialii băncii au negat această informaţie, dar potrivit unor surse guvernamentale citate de capital.ro, BCR „a dat de înţeles” că în cazul în care convenţia nu va fi modificată în punctele şi în sensul solicitat atunci banca „nu mai are niciun interes să participe la acest program”.

În cele din urmă lucrurile s-au rezolvat şi programul pare a se fi salvat de la un veritabil dezastru, pentru că retragerea BCR ar fi dat un semnal că acest program nu este viabil.

Cornel Cojocaru: „De săpătămâna viitoare îi dăm drumul”

Semnarea convenţiei cu Fondul Naţional de Garantare va avea loc imediat după publicarea în Monitorul Oficial a noului text al convenţiei de garantare.

„După ce va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului pentru IMM, adică în cursul zilei de astăzi, vom semna convenţia cu Fondul”, a declarat pentru capital.ro directorul de comunicare al BCR, Cornel Cojocaru.

Acesta a afirmat, de asemenea, că imediat după semnarea convenţiei BCR va începe derularea programului. Dar, pentru a nu păţi ca alte bănci, care au anunţat că au început dar nu erau pregătite, BCR îşi  ia o marjă de siguranţă.

„Având în vedere că mâine e vineri, pot afirma că vom începe efectiv acest program de săptămâna viitoare”, a precizat oficialul BCR.

Credite pe 30 de ani

BCR a primit din partea Fondului Naţional de Garantare o cotă de 330 de milioane de euro, din miliardul alocat acestui program. Dobânda este variabilă, EURIBOR la trei luni plus o marjă de 3,8%, perioada maximă de finanţare fiind de 30 de ani.

Se va percepe, de asemenea, un comision de acordare de 0,5% din valoarea creditului dar se acceptă, pe de altă parte, patru coplătitori.

UPDATE

Perioadă de graţie de 12 luni

Coplătitor poate fi orice persoană, fără a implica vreo relaţie directă de rudenie sau de domiciliu cu titularul contractului de credit, afirmă reprezentanţii băncii.

„Cei patru coplătitori nu trebuie să aibă neapărat vreo relaţie de rudenie sau să locuiască la aceaşi adresă cu titlularul contractului”, a declarat pentru capital.ro Raluca Frântu, operator în cadrul Serviciului de relaţii cu clienţii al BCR.

Potrivit acesteia, coplătitorul sau coplătitorii, după caz, vor trebui să încheie o „declaraţie de acord” prin care se vor obliga ca în cazul în care titularul nu plăteşte ratele să preia rambursarea creditului.

De asemenea, BCR acordă pentru acest tip de credit o perioadă de graţie de 12 luni care este inclusă în perioada de rambursare, fără a o modifica, mai spune Raluca Frântu. În perioada de graţie se va plăti doar dobânda la sold.

UPDATE 2

Banca Comercială Română (BCR) a semnat azi Convenţia cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru programul „Prima Casă”. Clienţii pot depune la BCR solicitările de credit şi documentaţia aferentă începând de luni, 03 august a.c., se precizeaza un comunicat al bancii.