Sondajul arată că nouă din zece români (93%) consideră că ar fi benefică publicarea anuală, cu titlu informativ a unor preţuri de referinţă pe piaţa de reparaţii auto. Aproape același procent (92%) s-a declarat în favoarea publicării anuale, tot cu titlu informativ, a unor preţuri de referinţă pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparaţiei celor avariate.

Preţul poliţei RCA este influenţat de costul despăgubirilor, iar astfel de măsuri, precum introducerea unor preţuri de referinţă pentru reparaţiile auto şi pentru rent-a-car, cu titlu informativ, ar ajuta consumatorii să fie mai bine informaţi cu privire la costurile pe care le implică reparaţiile în cazul în care ar fi păgubiţi RCA”, se menţionează în comunicatul UNSAR, potrivit Agerpres.

Românii speră că astfel ar putea evita posibile costuri nejustificate cerute pentru reparaţia autovehiculelor avariate.

În România au loc circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an

„La finalul anului 2022, ţara noastră avea peste 10 milioane de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, în creştere cu peste 1 milion în ultimii doi ani. Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul ţărilor europene la acest capitol”, se precizează în comunicat.

Potrivit UNSAR, ţara noastră se situează, de asemenea în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA.

„Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte ţări şi plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele. Toate acestea în contextul în care numărul accidentelor rutiere şi despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dăuna medie RCA) influenţează evoluţia primelor RCA”, susţine UNSAR.

UNSAR cere modificarea corespunzătoare a Legii 132/ 2017 privind RCA

Legea ar veni în sprijinul păgubiţilor şi al şoferilor români: „Reamintim faptul că, în ciuda dificultăţii de a opera pe piaţa RCA, asigurătorii care au rămas pe această piaţă au plătit anul trecut, în baza poliţelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane EUR către păgubiţii implicaţi în accidente rutiere”, precizează sursa citată.

UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări.