Uniunea Europeană vrea să scape de dependența de gazele rusești. A permis redeschiderea minelor de cărbune

În cursul zilei de vineri, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil cu implementarea Pactului Ecologic European, Frans Timmermans, a anunțat că Uniunea Europeană permite redeschiderea minelor de cărbune pentru a scădea dependența de gazele rusești, scrie Politico Europe.

Potrivit sursei anterior citate, Frans Timmermans a mai spus că țările din blocul comunitar care doresc să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene în ceea ce privește clima și decarbonizarea.

Amintim că Uniunea Europeană a declarat în nenumărate rânduri că gazul natural reprezintă o piatră de temelie în încercarea de decarbonizare a continentului. De asemenea, Uniunea Europeană  a încercat reducerea utilizării cărbunelui, considerat cel mai poluant combustibil fosil.

„Lucrurile s-au schimbat. Nu există tabuuri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a declarat acesta.

De asemenea, el a mai adăugat că „Polonia și alte câteva țări aveau planuri să renunțe la cărbunele, apoi să utilizeze temporar gaze naturale și ulterior să treacă la surse regenerabile. Dacă aceste țări exploatează mai mult timp cu cărbune, dar apoi se mută imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică comunitară”.

Uniunea Europeană trebuie să renunțe treptat la dependența de gazul rusesc

Frans Timmermans a mai spus că mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia și că Uniunea Europeană ar trebui să încerce să renunțe treptat la această dependență mult mai repede decât a anticipat.

Pe acest fond, blocul comunitar are de gând ca, în această săptămână, să lanseze un pachet de măsuri care urmărește să amortizeze impactul pe termen scurt al întreruperii aprovizionării cu gaze rusești și să accelereze tranziția de combustibili fosili.

În același timp, Comisia Europeană dorește să impune statelor din blocul comunitar obligația de a-și umple depozitele de gaze înainte de venirea fiecărei ierni, pentru a crește stocurile și pentru a face față perturbărilor de aprovizionare.

Redeschiderea unor centrale electrice pe bază de cărbune

Italia și Polonia, împreună cu alte state membre ale Uniunii Europene, au anunțat o posibilă redeschidere a unor centrale electrice pe bază de cărbune.

Mario Draghi, premierul Italiei, a declarat că „centralele pe cărbune ar putea fi nevoie să fie redeschise pentru a umple eventualele deficiențe pe termen scurt”.

În același timp, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Varșovia a declarat că „situația este dinamică în acest moment” pentru a evalua răspunsul politic pe termen lung, în timp ce ministrul polonez al Energiei, Anna Moskwa, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să-și „dezrusifice” sectorul energetic.