Uniunea Europeană a cerut miercuri plecarea navei turce Yavuz, care efectuează activităţi de foraj în apele maritime ale Ciprului, pentru a pune capăt tensiunilor din Mediterana de Est.

„Recenta retragere a navei de cercetări seismice Oruc Reis este o etapă importantă care deschide calea spre un dialog semnificativ între Grecia şi Turcia. UE lansează un apel la o decizie similară în ce priveşte Ciprul”, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Criza din Mediterana de Est, în atenția UE

Continuarea misiunii navei de de foraj Yavuz „va alimenta tensiunile şi lipsa de securitate în Mediterana de Est într-un moment în care este posibilă detensionarea imediată şi reluarea dialogului şi negocierilor, singura cale spre soluţii durabile”, a subliniat purtătorul de cuvânt, Peter Stano.

Criza din Mediterana de Est se află pe agenda summitului european de la 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles, unde se vor discuta şi eventuale sancţiuni împotriva Turciei.

„Trebuie să fim fermi când vine vorba despre a apăra drepturile tuturor statelor membre UE, inclusiv ale Ciprului”, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după o întrevedere la Nicosia cu preşedintele Nicos Anastasiades.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi în zone maritime care ţin de suveranitatea Greciei şi Ciprului, insulă divizată după invadarea treimii sale de nord de către armata turcă în 1974.

Turcia nu dă înapoi

De cealaltă parte, Ankara a anunţat luni că revenirea în port duminică a navei Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor cu Grecia, a fost motivată de lucrări de mentenanţă de rutină şi nu reprezintă un pas înapoi.

Turcia ”va continua să pună în aplicare o politică decisă şi activă pentru a-şi apăra drepturile”, a spus președintele Recep Erdogan, în cadrul unei videoconferinţe cu cancelarul german Angela Merkel, a cărui ţară face oficiul de intermediar între Atena și Ankara.

Criza este pe agenda summitului UE de pe 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles. Grecia este susţinută în această criză de mai multe ţări europene, printre care şi Franţa.