Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă asupra unei decizii comune cu privire la cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în dezbaterile care au avut loc miercuri noaptea (14 decembrie), au declarat diplomaţi europeni, în contexul în care liderii din Uniunii Europene se reunesc joi (15 decembrie) la Bruxelles pentru ultimul summit din acest an.

Un draft al pachetului de sancțiuni ar urma să fie disponibil pe 15 decembrie

Ţările membre UE s-au apropiat de un acord în cadrul negocierilor care au avut loc, miercuri, 14 decembrie, dar Polonia şi alte câteva state au prezentat în continuare obiecţii în acest sens, a declarat pentru Reuters un diplomat european, subliniind că un nou draft ar urma să fie disponibil joi seară, pe 15 decembrie.

Noul pachet de sancţiuni împotriva Federației Ruse a fost blocat de dezacordul privind o eventuală decizie a UE de a facilita exporturile de îngrăşăminte ruseşti prin porturile europene, chiar şi în cazul în care companiile producătoare ar fi deţinute de oligarhi ruşi aflaţi pe lista neagră a instituțiilor europene.

Unele state membre UE consideră că sancțiunile ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea alimentară a ţărilor în curs de dezvoltare

Unele state au susținut că restricţiile din partea UE ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea alimentară a ţărilor în curs de dezvoltare, în timp ce altele au susținut contrariul, și anume că o relaxare în acest sens le-ar permite oligarhilor ruşi să deţină afaceri cu îngrăşământ pentru a ocoli sancţiunile comunitare împotriva lor.

Un diplomat din Uniunea Europeană a declarat faptul că Polonia şi ţările baltice le-au transmis celorlalţi membri că se înşală dacă cred că o relaxare în privinţa îngrăşămintelor ruseşti nu ar fi exploatată ca o fisură de oligarhi. De asemenea, unele ţări membre susțin faptul ca Programul Alimentar Mondial trebuie să se implice în autorizarea exporturilor de îngrăşământ către ţările care au nevoie de acesta.

Încă de la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, din 24 februarie 2022, comunitatea europeană a impus mai multe sacțiuni Moscovei ca reacție de răspuns la atocitrățile comise în Ucraina. Acest lucru nu a oprit statul agresor de a avansa în campania militară desfășurată împotriva statului vecin. Mai mult decât atât, Rusia a lansat numeroase atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în ultimele luni, ceea ce adus la pene de curent atât în Ucraina, dar și în Republica Moldova.