Lovitură totală pentru Rusia! Uniunea Europeană se pregătește de noi sancțiuni

Uniunea Europeană (UE) se pregătește să prezinte și să aprobe, în decurs de o săptămână, un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar urma să includă o interdicție privind importul de aur rusesc – cel mai mare export non-energetic al țării.

Însă, având în vedere efectele sancțiunilor anterioare, în special ale recentelor acțiuni ale Canadei și UE, experții chinezi au declarat că aceste sancțiuni nu au reușit să își atingă obiectivele pe termen scurt, iar UE devine din ce în ce mai conștientă de faptul că uniunea va suferi mai multe daune dacă va continua să urmeze SUA în ceea ce privește creșterea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Pregătirile ambasadorilor UE pentru noul pachet a fost reluat joi și vineri și este posibil să fie aprobat de statele membre până la mijlocul săptămânii viitoare, au declarat pentru EURACTIV mai mulți diplomați europeni.

De asemenea, va lărgi o listă de bunuri cu dublă utilizare interzise la export către Rusia și va include mai multe liste de persoane și entități legate de cercul mai larg al președintelui rus Vladimir Putin.

Încă există presiuni cu privire la energie

Unele state membre continuă să facă presiuni pentru ca mai multe măsuri privind energia să fie adăugate la următoarele pachete, în timp ce alți diplomați UE subliniază că nu există nicio șansă pentru o astfel de opțiune, întrucât o serie de țări europene rămân foarte dependente de importurile de energie din Rusia, în special de gaz, potrivit presei.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat miercuri pentru Reuters: „Uniunea Europeană pregătește un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, dar este deja clar că nu va reduce importurile de gaze rusești, deoarece prea multe state membre nu se pot adapta suficient de repede”.

Măsura a fost convenită luna trecută, în cadrul unui summit G7, de către Franța, Germania și Italia, membre ale UE, împreună cu omologii lor din SUA, Canada, Japonia și Regatul Unit. Primele șase runde de sancțiuni au inclus înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru oligarhi și oficiali ruși, controale la export, înghețarea activelor băncii centrale, excluderea băncilor din sistemul de mesagerie SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc.

De asemenea, a avut loc pe fondul vizitei în curs a președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, observatorii considerând că SUA ar putea lansa un „NATO în Orientul Mijlociu” pentru a contracara Iranul și a convinge statele din Golf să crească livrările globale de petrol pentru a atenua criza energetică provocată de criza din Ucraina și de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

„Așa-numita a șaptea rundă de sancțiuni urmărește să impună o presiune susținută asupra Rusiei. O astfel de presiune nu se poate opri, la fel ca și ajutorul acordat Ucrainei, dar nu contează ce fel de sancțiuni sunt”, a declarat joi Cui Hongjian, director al Departamentului de Studii Europene din cadrul Institutului de Studii Internaționale din China, pentru Global Times.

Noile sancțiuni ar putea fi mai mult simbolice

Cu toate acestea, sancțiunile ar putea fi în mare măsură simbolice, deoarece UE este divizată pe această temă, a spus Cui Hongjian.

Unele țări care și-au redus dependența de gazul rusesc sunt mai active în promovarea acestui lucru, dar altele ar fi mai ezitante, deoarece o astfel de interdicție ar avea un efect uriaș asupra lor, a precizat expertul.

De la izbucnirea conflictului ruso-ucrainean, SUA au încercat să determine țările europene să ofere asistență Ucrainei și să lanseze mai multe runde de sancțiuni împotriva Rusiei. Pe măsură ce sancțiunile s-au intensificat, SUA, care este mai puțin dependentă de energia și comerțul cu Rusia, a suferit mai puține daune.

Cu toate acestea, țările europene, care au o relație foarte strânsă și interdependentă cu Rusia în ceea ce privește industria și energia, s-au confruntat și s-au confruntat cu o reacție masivă asupra întreprinderilor lor și asupra vieții oamenilor.

Occidentul ar fi renunțat la sancțiuni, spune presa rusă

Un articol intitulat „Cum a spart Rusia blocada din Kaliningrad”, publicat joi de ziarul rusesc Vzglyad, a declarat că Occidentul a renunțat la sancțiunile împotriva Rusiei pentru a doua oară în ultimele zile, citând planul Canadei de a permite livrarea unei componente cheie pentru a ajuta la livrarea gazului rusesc către Germania, în ciuda apelurilor Ucrainei de a amâna returnarea echipamentului.

Între timp, UE a încercat să reducă tensiunile cu Moscova cu privire la Kaliningrad, indicând că nu urmărește să blocheze transporturile de bunuri sancționate să ajungă pe teritoriul rusesc, a relatat miercuri Financial Times.

După săptămâni de tensiuni între Moscova, Lituania și UE care, potrivit Reuters, au pus la încercare hotărârea Europei de a aplica sancțiunile impuse Rusiei, Lituania a declarat miercuri că va permite mărfurilor rusești sancționate să tranziteze teritoriul său în drum spre exclava rusă Kaliningrad, inversându-și politica după noile orientări ale Comisiei Europene.

Învecinat cu state UE, Kaliningrad, care se bazează pe căile ferate și pe drumurile care traversează Lituania pentru majoritatea mărfurilor sale, a avut o parte din transportul de marfă din Rusia întreruptă din 17 iunie, în urma sancțiunilor impuse de Bruxelles.

„Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei sunt acum nesustenabile, deoarece natura cu două tăișuri a sancțiunilor devine din ce în ce mai evidentă. Riscul inflației și chiar al recesiunii economice, al stagflației, planează acum asupra economiei mondiale. Țările europene au început să se întrebe dacă nu cumva au fost păcălite de SUA”, a declarat joi Wang Yiwei, director al Institutului de Afaceri Internaționale de la Universitatea Renmin din China, pentru Global Times.