Liderii UE au convenit asupra unor norme mai stricte menite să faciliteze expulzarea solicitanților de azil ale căror cereri de refugiu sunt respinse, a declarat vineri Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Măsurile reprezintă un răspuns la îngrijorarea din ce în ce mai mare a Europei cu privire la creșterea imigrației ilegale, care a devenit un subiect fierbinte în mai multe țări membre.

Această problemă este „o provocare europeană care necesită un răspuns european”, au declarat liderii UE într-un document final la finalul unui summit de 16 ore care a analizat această problemă și alte subiecte.

Numărul scăzut de solicitanți de azil care nu reușesc să se întoarcă în țările lor de origine este o preocupare centrală pentru Uniunea Europeană.

Blocul găzduiește deja milioane de refugiați din cauza conflictelor din Ucraina, Siria și Afganistan, în timp ce se confruntă cu cereri de azil din partea cetățenilor din țări mai sigure, precum Bangladesh, Turcia și Tunisia, mulți dintre aceștia fiind considerați în cele din urmă migranți economici neeligibili pentru azil.

Instaurarea de proceduri rapide și corecte

Ursula von der Leyen a declarat că „proiectele pilot” care se bazează pe agențiile de patrulare la frontieră, de azil și de cooperare polițienească ale UE vor încerca să instaureze „proceduri de azil rapide și corecte” la frontierele externe ale blocului comunitar.

Liderii UE au cerut Comisiei „să mobilizeze imediat fonduri UE substanțiale” pentru a consolida această frontieră externă cu „capacități și infrastructuri de protecție, mijloace de supraveghere, inclusiv supraveghere aeriană, și echipamente”, potrivit documentului de la summit.

Această decizie a fost luată după ce unele țări ale UE, în special Austria, au făcut presiuni asupra Comisiei pentru a plăti pentru garduri întărite menite să împiedice trecerea migranților ilegali din țările vecine din afara UE, cum ar fi Turcia.

Von der Leyen a declarat în repetate rânduri că fondurile UE nu vor plăti pentru garduri

Cu toate acestea, oficialii și diplomații UE au subliniat că, dacă Bruxelles-ul ar plăti pentru camere de luat vederi, turnuri de supraveghere și alte infrastructuri de-a lungul frontierei externe, țările ar fi libere să își investească bugetele naționale în plata gardurilor.

În cadrul reuniunii la nivel înalt s-a ajuns, de asemenea, la un acord asupra unui „principiu” conform căruia o țară UE poate folosi o decizie a unei instanțe dintr-un alt stat membru al UE pentru a returna un migrant în situație neregulamentară în țara sa de origine.

Acest lucru ar încerca să prevină „asylum shopping”, prin care migranții se duc într-o altă țară pentru a solicita dreptul de ședere după ce au fost respinși într-o primă țară.

Liderii UE au convenit, de asemenea, „să sporească utilizarea conceptelor de țară sigură”, ceea ce va deschide calea către formularea unei liste comune, a declarat von der Leyen, scrie France 24, citând France Presse.