Exxon şi Petrom au descoperit în luna februarie a acestui an 84 de miliarde de metri cubi de gaze în adâncul Mării Negre, adică consumul României pe 6 ani sau circa 14 mld. dolari.
Parteneriatul celor doi giganţi, dezvăluit iniţial în august anul trecut, a semnalat un câştig imens pentru Exxon Mobil faţă de o serie de competitori care îşi doresc să acceseze o parte din cele mai mari descoperiri de noi rezerve de petrol şi gaze din lume.
Proiectul de explorare propus de Exxon Mobil şi Rosneft vizează Marea Kara, aflată la nord de cercul polar arctic, şi Marea Neagră. Companiile vor cheltui iniţial circa 3,2 mld. dolari pentru dezvoltarea celor două proiecte, conform estimărilor.  
Proiectele Nord Americane, dezvăluite pentru prima oară luni, aduc subsidiarei Rosneft, Neftegaz Holding America, o participaţie de 30% în proiectul La Escalera Ranch dezvoltat de Exxon în vestul Texasului, unde compania petrolieră foloseşte cele mai avansate tehnici de explorare. Trei sonde de explorare au săpat până acum în proiect, care se presupune că deţine petrol şi „gaz umed“, un amestec de gaz natural şi combustibili lichizi precum etanul, propanul şi butanul.
Neftegaz va mai avea dreptul că achiziţioneze o participaţie de 30% în alte 20 de locaţii ce urmează a fi determinate, deţinute de Exxon în partea vestică a Golfului Mexic; în timp ce o altă unitate a Neftegaz va controla o participaţie de 30% în formaţiunea de cadmiu din Alberta, Canada, unde compania rusă speră să înveţe mai multe despre forarea unor câmpuri petroliere neconvenţionale.  
Aceasta este prima dată când o firmă din energie controlată de guvernul rus a preluat o participaţie semnificativă într-un proiect energetic american, spune Lysle Brinker, director of equity research în cadrul companiei de cercetare IHS Herold. Exxon este cea mai mare companie petrolieră listată din lume, după capitalizarea bursieră.

SURSA: The Wall Street Journal