Ungaria provoacă cutremur în Europa. Amenințarea vine direct de la Budapesta, prin vocea șefului biroului premierului ungar, Gergel Gulyash. Acesta a declarat că Budapesta se va opune oricărei propuneri europene care ar duce la o restricție a importurilor de energie din Rusia.

Contrar informațiilor potrivit cărora, Austria, Slovacia și Ungaria au fost de acord să-și retragă dreptul de veto asupra introducerii unui embargo asupra importului de petrol rusesc, șeful biroului Guvernului ungar, Gergel Gulyash, spune exact contrariul, potrivit Bloomberg.

Oficialul a susținut că Ungaria intenționează să blocheze orice încercare de a impune un embargo asupra importului de petrol rusesc în UE.

Ungaria cutremură Europa: Nu vom sprijini niciodată extinderea sancțiunilor UE asupra energiei rusești

„Am clarificat faptul că nu vom sprijini niciodată extinderea sancțiunilor Uniunii Europene asupra energiei rusești”, a declarat Gulyash, potrivit sursei citate. „Deoarece astfel de decizii au nevoie de unanimitate, nu are sens ca Comisia Europeană să propună sancțiuni privind gazele naturale și țițeiul”, a spus el.

Federația Rusă a încetat să furnizeze gaze Bulgariei și Poloniei, care au refuzat să plătească în ruble. Și alte țări din UE au refuzat.

Pe de altă parte, au apărut informații că cei de la Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria și Slovacia de un embargou privind cumpărarea de petrol rusesc, aflat în curs de pregătire. Bruxelles-ul ar fi atent la cât de dependente sunt cele două țări de țițeiul rusesc, au declarat luni doi oficiali europeni, citați de Reuters. Comisia ar urma să finalizeze marți lucrările la al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, care ar include o interdicție de a cumpăra petrol rusesc, o sursă majoră de venituri pentru Moscova.

Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria și Slovacia de un embargou

Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a declarat în repetate rânduri că nu va semna sancțiuni care implică energia. Slovacia este, de asemenea, una dintre țările UE dependente de combustibilii fosili din Rusia.

Pentru a menține blocul celor 27 de națiuni unite, Comisia ar putea oferi Slovaciei și Ungariei „o scutire sau o perioadă lungă de tranziție”, a declarat unul dintre oficiali.

Embargoul asupra petrolului este probabil să fie oricum introdus treptat, cel mai probabil urmând să intre pe deplin în vigoare abia de la începutul anului viitor, au declarat oficialii.

Europa este destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei – oferind Moscovei o sursă uriașă de venituri despre care țări precum Letonia și Polonia spun că trebuie să fie tăiate, pentru a nu mai finanța acțiunile militare în Ucraina.

Țările UE deosebit de dependente de Rusia

Țările UE au plătit Rusiei aproape 20 de miliarde de euro de la 24 februarie, când aceasta a invadat Ucraina în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială”, potrivit organizației de cercetare Centrul de cercetare pentru energie și aer curat.

Slovacia și Ungaria, ambele situate pe ruta sudică a conductei Drujba, care aduce petrol rusesc în Europa, sunt deosebit de dependente, primind anul trecut 96% și, respectiv, 58% din importurile de țiței și produse petroliere din Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Pachetul de sancțiuni al UE urmează să fie prezentat miercuri ambasadorilor guvernelor UE.