Ungaria va sta departe de „misiunea nebunească” a NATO de a ajuta Ucraina

Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de ajutorare a Ucrainei, a declarat miercuri ministrul său de externe, calificând planul drept o „misiune nebunească”, transmite Reuters.

Aliații NATO au convenit în aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, prin crearea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari).

Conform planurilor, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein – o mișcare concepută în parte pentru a se proteja împotriva oricărei reduceri a sprijinului american în cazul în care Donald Trump se întoarce la Casa Albă.

Obiectivul era ca o decizie să fie luată la summitul din iulie al liderilor statelor membre NATO. Deciziile NATO necesită un consens între cei 32 de membri ai săi.

Până în prezent, NATO, ca organizație, s-a concentrat asupra unui ajutor mai rezervat pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanșa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Membrii săi au furnizat arme în valoare de miliarde de dolari pe bază bilaterală.

Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a reiterat opoziția anterioară a guvernului ungar față de acest plan.

„Ungaria va sta departe de misiunea nebunească a NATO, în ciuda tuturor presiunilor”, a declarat el în cadrul unui eveniment live pe Facebook la Londra.

Peter Szijjarto
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Relațiile Budapestei cu NATO s-au deteriorat în ultima perioadă

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, răspunzând inițiativei NATO de luna trecută, a declarat că Ungaria nu va susține nicio propunere NATO care „ar putea să apropie alianța de război sau să o schimbe de la o coaliție defensivă la una ofensivă”.

Relațiile dintre Budapesta și NATO s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO – aprobată în cele din urmă de Budapesta în martie – și, de asemenea, din cauza legăturilor apropiate ale premierului naționalist Viktor Orban cu Moscova, în ciuda invaziei rusești din Ucraina din 2022.

Trimisul american în Ungaria a declarat anterior că aliații NATO avertizează Ungaria cu privire la pericolele relației sale „strânse și în expansiune” cu Rusia și dacă aceasta este alegerea politică a Budapestei „va trebui să decidem cum să ne protejăm cel mai bine interesele de securitate”, a declarat David Pressman.