Premierul Viktor Orban a reușit să provoace revoltă nu numai în România ci și în Croația. El a stârnit furia premierului Croației, Andrej Plenković, după ce liderul maghiar a prezidat o ședință a FIDESZ, partidul din care face parte.

Gestul care l-a scos din minți pe primul-ministru croat a fost modul în care a ales să prezideze lucrările. Viktor Orban a folosit harta Ungariei Mari pe fundal. Spațiul Ungariei istorice cuprindea și bucăți din actuala Croație, iar acest mesaj transmis indirect de liderul de la Budapesta a fost catalogat drept ”o provocare” de către omologul său de la Zagreb, transmite index.hr., citat de G4media.

”Nu este pentru prima dată când Viktor Orban lansează astfel de provocări”, au susținut jurnaliștii croați.

Cu ocazia altor ieșiri din decor ale lui Viktor Orban, omologul său croat s-a abținut de la comentarii, însă de această dată Andrej Plenković a reacționat transmițând că a discutat cu ministrul Afacerilor Externe și Europene, Gordan Grlic Radman, și că acesta din urmă va purta discuții cu omologul său maghiar.

„Din câte am înțeles, nu este prima dată când această hartă a apărut la o ședință de la Fidesz”, a spus Plenkovic, citat de index.hr.

Declarații explozive în România

În urmă cu o săptămână, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut o serie de declarații importante, la Timișoara, acolo unde este prezent la un eveniment dedicat schimbărilor din fostele țări comuniste, din anul 1989. Orban a vorbit de o altfel de Europă Centrală și a amintit și de faptul că românii și maghiarii au arătat că pot face lucruri bune împreună și că Timișoara a fost unul dintre centrele de dezvoltare a Ungariei, în secolul XIX.