Este scandal total în interiorul Uniunii Europene. Ungurii au intrat într-un conflict fără precedent cu cei de la Bruxelles. Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior s-a dezlănţuit pur şi simplu în cadrul unui interviu acordat pentru BBC, la emisiunea HardTalk.

Ungaria, atac dur la adresa UE

În emisiunea difuzată în Regatul Unit, ministrul ungar a fost întrebat în legătură cu faptul că relaţia dintre Ungaria şi Uniunea Europeană pare să fie mai puţin funcţională decât înainte.

“De fapt, suntem atacaţi permanent, pentru că, indiferent de deciziile pe care le luăm, instituţiile europene găsesc o modalitate să pună presiune asupra noastră şi încearcă să ne şantajeze pentru a ne schimba deciziile şi ca să nu profităm de oportunităţile oferite de competenţele naţionale”, a explicat Szijjártó.

În centrul dezbaterii se află viitorul UE, cum am putea face Uniunea mai puternică. În acest sens, există două abordări. Una este abordarea federalistă: instituţiile UE doresc să creeze un fel de Statele Unite ale Europei, la care, “cu siguranţă, ne opunem”, a precizat acesta.

Există o altă abordare care, în prezent, este minoritară, reprezentată şi de Ungaria. Potrivit acesteia, este necesară o Uniune Europeană puternică, dar aceasta trebuie să se bazeze pe existenţa statelor membre puternice.

Ungurii nu cedează

Szijjártó susţine că Guvernul ungar nu îşi schimbă poziţia în niciun fel, dar acţionează în conformitate cu valorile europene comune şi cu normele europene comune. “Suntem un Guvern conservator, creştin-democrat, patriot, cu o susţinere parlamentară şi socială extrem de stabilă, care oferă limitat şi foarte puţine oportunităţi de intervenţie externă în treburile ţării”, a adăugat politicianul ungar.

Raportul privind statul de drept, recent publicat, a fost etichetat de ministru ca fiind un tip de document motivat politic, cu prejudicii, dezechilibrat, nedrept, şantajist.

În opinia sa, Comisia Europeană foloseşte fonduri europene pentru a şantaja, pentru a interveni în probleme de politică internă care se bazează strict pe competenţe naţionale. Acest lucru este complet inacceptabil, potrivit lui Szijjártó.

Fondurile europene se bazează pe realizările europene la care contribuie şi Ungaria. Acestea nu depind de “generozitatea prietenilor noştri de la Bruxelles”, nu sunt ajutoare umanitare, ci banii contribuabililor europeni, inclusiv ai cetăţenilor Ungariei, a explicat politicianul.

Acesta a mai adăugat că, dacă ne şantajează prin faptul că nu ni se pun la dispoziţie aceste fonduri din cauza unor probleme politice, este pur şi simplu inacceptabil, aceasta contravine valorilor şi regulilor europene.