În cadrul unei conferințe de presă susținute după reuniunea Comitetului Economic mixt ungaro-iordanian, Peter Szijjarto a spus că este „scandalos faptul că autoritățile ucrainene au inclus cea mai mare bancă maghiară pe această listă din motive mincinoase și ridicole”, unde dețin conturi aproximativ trei milioane de persoane.

Ungaria crede că adăugarea OTP pe lista sponsorilor internaționali ai războiului este ridicolă

„Uneori avem senzația că se încurcă cu noi, nu spunem asta mai des doar pentru că există un război în desfășurare alături, iar într-o situație ca aceasta, alegeți termenii pe care îi utilizați”, a declarat ministrul maghiar de Externe, potrivit Hirado.

„Dar faptul că facem tot ce putem pentru a ajuta poporul ucrainean, că poporul maghiar plătește prețul unui război cu care nu are nimic de-a face, iar reacția este de a pune cea mai mare bancă din Ungaria pe o astfel de listă a rușinii, ceea ce este mai mult decât suficient”, a adăugat acesta.

Oficialul maghiar a spus despre argumentele Ucrainei cu privire la includerea OTP pe lista de sponsori internaționali ai războiului că nu știe dacă ar trebui „să plângem sau să râdem de ei”.

„Ne-ar plăcea să râdem pentru că acestea sunt lucruri ridicole care sunt aduse în discuție, dar pentru că situația este gravă, suntem destul de îngroziți”, a afirmat el.

Ungaria nu va mai ajute eforturile de sprijin ale UE pentru Ucraina

Astfel, Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu va contribui la nicio finanțare a UE pentru livrările de arme către Ucraina până când banca OTP nu va fi scoasă de pe lista respectivă.

„Deci, poziția noastră este clară: până când banca OTP nu va fi eliminată de pe această listă, Ungaria nu va contribui la nicio finanțare suplimentară a UE pentru livrările de arme către Ucraina”, a spus ministrul maghiar de Externe.

„Nu numai că nu vom contribui la cele 500 de milioane de euro pe care le-am oprit în acest moment, dar este mai bine să nu venim cu nicio propunere de finanțare a livrărilor suplimentare de arme”, a adăugat oficialul maghiar.

Vă reamintim că Ungaria, țară membră NATO, a refuzat să furnizeze echipament militar Ucrainei și a criticat de mai multe ori acțiunile UE împotriva Rusiei. Dar într-un final, a sprijinit toate măsurile convenite până în prezent, notează Reuters.