Ungaria a anunţat ce proiecte are pentru conaţionalii de peste hotare. Într-o conferinţă susţinută la Timişoara, Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil de politica naţională a Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a vorbit despre proiectele guvernului condus de Viktor Orban.

Astfel, părinţii copiilor care locuiesc în afara Ungariei şi care învaţă în limba maghiară, indiferent că este vorba despre grădiniţă sau şcoală, pot solicita sprijin pentru educaţie, învăţământ, manuale şi rechizite şcolare. Ajutorul acordat va fi în valoare de 22.400 de forinţi (circa 67 de euro). Mai mult, anul acesta va demara şi un program pentru elevii maghiari din diaspora care au rezultate bune la învăţătură sau în activităţile sportive. Aceştia vor primi premii consistente din partea statului ungar.

Milioane de euro alocaţi pentru învăţământul maghiar din diaspora

Ungaria alocă anual peste 17 milioane de euro din bugetul naţional pentru susţinerea învăţământului maghiar din diaspora. Circa 230.000 de copii, dintre care 60% sunt elevi, beneficiază de pe urma acestui program.

În ultimii cinci ani, guvernul Ungariei a acordat circa 1,5 milioane de euro învăţământului în limba maghiară din judetul Timiş.

“Misiunea şcolii maghiare este consolidarea limbii maghiare într-o comunitate în care două familii din trei sunt mixte din punct de vedere al limbii. Scopul propus este ca existenţa în diasporă să nu fie a experienţă tristă, ci dimpotrivă, să fie un avantaj faptul că un timişorean învaţă în limba maghiară”, spune Ildikó Erdei, directoarea Liceului Bartók Béla din Timişoara, scrie Adevărul.

Árpád János Potápi a amintit şi de programul de dezvoltare al grădiniţelor, al cărui buget pentru mai mulţi ani depăşeşte 140 milioane de euro. Din aceşti bani, cu ajutorul bisericilor istorice maghiare, sunt renovate 700 grădiniţe şi creşe, şi construite 130 instituţii noi în Bazinul Carpatic. În Transilvania sunt construite 79 de grădiniţe sau creşe, alte 358 fiind renovate.