Se pare că gradul actual de ocupare a penitenciarelor ungare este de 115%, iar fondurile alocate vor permite reducerea acestui nivel la 100% chiar anul acesta, prin înfiinţarea unor capacităţi provizorii, a anunțat, joi, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, într-o conferinţă de presă.

„Conceptul de închisori mobile este cunoscut şi în afara Ungariei”, a afirmat oficialul, informează MTI, citată de agerpres.

Gulyas a salutat decizia adoptată marţi de parlamentul ungar de a suspenda plata compensaţiilor către deţinuţii care reclamă condiţiile necorespunzătoare de detenţie.

De asemenea, acesta a susţinut că a devenit ‘evident’ că pe seama unor astfel de cazuri „s-a construit o industrie’”care trebuie oprită.

Guvernul trebuie să reducă populația penitenciară

Prin legea respectivă, compensaţiile sunt blocate până la încheierea unei anchete la nivel naţional. Până la 30 septembrie, guvernul trebuie să reducă populaţia penitenciară la nivelul de 100% din capacitatea sistemului.

În prezent, în circa 12.000 de procese împotriva statului ungar, s-au solicitat compensaţii de peste 10 miliarde de forinţi. În martie, va avea loc o consultare naţională pe această temă.

Cu ocazia adoptării noii legi, agenţia dpa menţiona că există temeri că guvernul de la Budapesta intenţionează să interzică complet acordarea compensaţiilor. Premierul Orban a lansat o serie de atacuri împotriva puterii judecătoreşti şi i-a acuzat pe avocaţii deţinuţilor că intenţionează să obţină acorduri în beneficiul propriu, pe seama ţării.