Ungaria își dă votul pentru Klaus Iohannis ca șef al NATO, nu pentru Mark Rutte

Sprijin nesperat de la vecinii din Ungaria pentru România. Este vorba, mai exact, despre candidatura anunțată de președintele Klaus Iohannis la șefia NATO.

Ungaria pare a fi de acord cu varianta actualului președinte al României în fruntea Alianței Nord-Atlantice.

Poziția oficială a Budapestei a fost exprimată chiar de către șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto. Ministrul de Externe al Ungariei subliniază că ar fi timpul ca NATO să fie condusă de un secretar general venit din Europa Centrală și de Est.

„Ne bucurăm să vedem un candidat din Europa Centrală”, afirmă el.

Peter Szijjarto întărește acest deziderat și prin faptul că principala provocare de securitate pentru Europa vine acum chiar din această regiune. El face, evident, referire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Nicio ţară membră din Europa Centrală şi de Est nu a delegat un secretar general la NATO în întreaga sa istorie, prin urmare ar fi timpul, având în vedere în special faptul că principala provocare de securitate vine din această direcţie”, a transmis Szijjarto miercuri, 3 aprilie.

Peter Szijjarto
Peter Szijjarto (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Europa Centrală și de Est trebuie să aibă o voce mult mai puternică în interiorul NATO

NATO trebuie să se consolideze în est, subliniază șeful Ministerului de Externe din Ungaria. Vecinii noștri susțin ferm această direcție de consolidare.

Ȋn plus, cer ca totul să se reflecte și în persoana care va fi ales viitorul secretar general al NATO, în locul lui Jens Stoltenberg.

Peter Szijjarto a amintit că majoritatea membrilor NATO care vin din Europa Centrală şi de Est sunt deja membre ale Alianței de peste 20 sau 25 de ani. Tocmai de aceea, o propunere privind un lider al NATO din această zonă  trebuie „să fie luată în considerare”.

Cu toate că președintele Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a deveni viitorul lider al NATO, se pare că are un contracandidat mult mai bine cotat. Este vorba despre Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos (numele oficial al Olandei).

Inclusiv Statele Unite au anunțat cu o zi în urmă că sunt de partea olandezului. Ungaria recunoaște că este „clar” că o mare parte a membrilor NATO par să-și fi dat deja votul pentru premierul olandez.

Totuși, Budapesta nu va face acest lucru sub nicio formă. Peter Szijjarto a vorbit despre necesitatea încrederii până la cel mai înalt nivel. Iar Mark Rutte nu beneficiază deloc de încrederea Ungariei, spune șeful diplomației de la Budapesta. Totul, ca urmare a unor declarații ale acestuia din trecut.

„Noi, maghiarii, nu putem avea încredere într-un om, nu la cel mai înalt nivel, ci la orice nivel, care a vorbit anterior despre îngenuncherea Ungariei… Cred că acest lucru este clar pentru toată lumea”, a afirmat Szijjarto.