În Ungaria, ponderea consumului de energie regenerabilă este de aproape 14%

Potrivit comunicatului, în 2020, producţia de energie primară a fost de 451.673 de terajouli, ceea ce înseamnă o scădere cu 2% faţă de anul precedent. Producţia de energie primară regenerabilă a crescut cu 1,4%, în timp ce producţia din combustibili fosili primari a scăzut cu 5,7%, iar cea nucleară, cu 1,5%, scrie mti.hu

Consumul intern primar a scăzut cu 1,5% faţă de anul precedent, a explicat MEKH. Faţă de anul 2019, utilizarea surselor de energie regenerabilă primară a crescut cu 4,6%, în timp ce utilizarea combustibililor fosili primari a scăzut cu 2,1%, utilizarea energiei nucleare, cu 1,5%, iar importurile nete de energie electrică, cu 7,2%, se mai precizează în comunicat.

O parte semnificativă a sursei de consum primar intern a fost asigurată de importurile de ţiţei şi produse petroliere, respectiv gaze naturale, volumul total net al importurilor fiind de 549.974 de terajouli. În 2020, dependenţa de importuri a scăzut cu 12,9%, ajungându-se la 56,2%, a mai informat autoritatea ungară de reglementare în domeniul energiei.

Cantitatea de energie consumată de utilizatorii finali a scăzut cu 1,2%

Potrivit datelor furnizate de MEKH, cantitatea de energie consumată de utilizatorii finali a scăzut cu 1,2%, faţă de anul precedent. A scăzut, de asemenea, şi consumul de energie din sectorul transporturilor, sectorul industriei şi sectorul terţiar, în timp ce consumul populaţiei a crescut, ceea ce este o consecinţă a condiţiilor meteo din sezonul rece şi a pandemiei de coronavirus.

MEKH a raportat, de asemenea, că şi în 2020 s-a putut observa continuarea scăderii din ultimii ani a producţiei şi utilizării de biomasă, însă această scădere a fost mai mică decât cea din anul precedent, fiind de numai 1%.

La sfârşitul anului trecut, capacitatea panourilor solare conectate la reţea a fost de peste 2.000 de megawaţi, ceea ce înseamnă că s-a depăşit capacitatea centralei nucleare de la Paks. De asemenea, producţia şi consumul de energie solară a fost cu 59,3% mai mare decât cea din 2019, se mai precizează în comunicat.