În luna septembrie 2014, statul ungar a finalizat achiziţia MKB Bank, a şasea mare bancă după active, de la grupul german BayernLB, pentru suma de 55 milioane de euro, cu intenţia de a o revinde după finalizarea unui proces de reorganizare şi curăţare a activelor.

Banca Centrală a Ungariei pregăteşte privatizarea MKB prin reducerea costurilor şi transferul activelor neperformante într-un vehicul special. Marton Nagy a dat asigurări că s-au primit deja oferte indicative de la potenţiali investitori, dar nu a precizat identitatea sau naţionalitatea investitorilor. Ofertele pentru MKB vor fi depuse din ianuarie, a anunţat adjunctul guvernatorului NBH.

Acesta a adăugat că rentabilitatea capitalului propriu (ROE) al MKB ar urma să crească la aproximativ 10%, până în 2019, conform noii strategii, care nu a fost specificată.

În prima jumătate a acestui an, MKB a înregistrat pierderi înainte de taxe de patru miliarde de forinţi (14,47 milioane de dolari), în scădere faţă de pierderile de 15,3 miliarde de forinţi înregistrate în perioada similară a anului trecut, datorită măsurilor de restructurare şi reducerii provizioanelor.

În prezent, sectorul bancar din Ungaria este dominat în proporţie de 80% de bănci străine. Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo.

În 2013, grupul ungar MKB şi-a vândut întreaga participaţie directă de 96,3% la subsidiara sa din România, Nextebank. AGERPRES