Rezervele în valută vor rămâne adecvate deoarece nivelul datoriei externe care ajunge la scadenţă este mai scăzut, iar impactul asupra ratingului de credit al ţării ar putea fi pozitiv, a explicat Hoffmann.

Joi, forintul s-a apreciat la 309,85 pentru un euro.

'La prima vedere, declinul rezervelor ar putea fi perceput ca înfricoşător. Dar vestea bună este că datoria noastră externă pe termen scurt, care e deja la un nivel redus, ar urma să scadă în următorii doi ani. Prin urmare, este asigurat un nivel adecvat al rezervelor în valută', a afirmat oficialul Băncii Centrale a Ungariei.

Ungaria este cea mai îndatorată ţară din Europa Centrală şi nu a emis obligaţiuni în valută anul acesta. Autorităţile au rostogolit datoria scadentă din emiterile denominate în forinţi pentru a-şi reduce vulnerabilitatea la şocurile externe. Guvernul nu exclude emiterea de obligaţiuni în valută anul viitor.

Pentru majorarea veniturilor la buget, Executivul de la Budapesta a introdus în timpul crizei financiare o serie taxe care afectează companiile active în diverse sectoare ale economiei. Taxa specială pe bănci, introdusă în 2010 în Ungaria, este cea mai ridicată din Europa.

Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo. AGERPRES