În urma negocierilor de la Bruxelles, ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a anunțat miercuri seară că tranzitul de cereale din Ucraina prin Ungaria va continua, dar plecarea cerealelor va fi „atent supravegheată”.

Potrivit unei declarații făcute de Istvan Nagy pentru agenția de știri MTI, sunt în curs de desfășurare discuții cu privire la potențiala extindere a actualei interdicții de import la alte produse, în afară de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.

Comisia Europeană a anunțat că va impune măsuri preventive în mai multe țări vecine cu Ucraina

Miercuri, Comisia Europeană a declarat că va impune cu promptitudine „măsuri preventive” pentru grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță, ca răspuns la o plângere colectivă depusă de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia la sfârșitul lunii martie. Decizia Poloniei și a Ungariei de a interzice importurile specifice de produse agricole din Ucraina, care a fost urmată de indicații similare din partea altor țări est-europene, a reușit să stârnească un răspuns din partea Bruxelles-ului.

Istvan Nagy, ministrul ungar al Agriculturii, a afirmat că interdicția aplicată de autoritățile ungare a fost utilă, deoarece a protejat interesele agricultorilor unguri. În plus, acesta a declarat că această acțiune a obligat Bruxelles-ul să acționeze.

Măsurile preventive vor permite intrarea cerealelor ucrainene în cinci țări din Europa de Est

Un oficial UE a declarat că „măsurile preventive” inițiate de executivul comunitar vor permite intrarea cerealelor din Ucraina în cele cinci țări est-europene doar dacă acestea sunt destinate exportului către alte țări UE sau către piețele globale. Aceste măsuri vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii iunie.

Ca urmare a impedimentelor logistice și a distanțelor mai mici, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, sunt canalizate în țările vecine. Acest proces are ca rezultat reducerea prețurilor și a vânzărilor pentru fermierii din aceste țări, generând nemulțumire în rândul fermierilor din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește creșterea importurilor fără taxe vamale de cereale ieftine din Ucraina până în iunie 2024.