Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut, miercuri, o ședință cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politica comerciala la nivelul UE și Janusz Wojciechowski, comisarul pe probleme de agricultură.

La întâlnirea de miercuri, alături de ministrul Agriculturii au participat: secretarul de stat de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Horațiu Clepan, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, și 3 consilieri de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

Măsurile luate de vecinii României sunt ilegale

România a precizat faptul că are în prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina, deoarece celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor.

Mai mult, țara noastră a subliniat că se vede amenințată de un aflux și mai mare de cereale din Ucraina, întrucât punctele de ieșire din UA către celelalte state sunt închise, iar Portul Constanța devine și mai aglomerat.

La rândul său, vicepreședintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele 4 state europene sunt Iilegale, contravin Tratatelor de Aderare și Acordului de Asociere încheiat între UE și Ucraina. El a somat cele patru state să retragă aceste măsuri, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.

De asemenea, cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziția celor cinci țări, compus din 100 de milioane de euro, de la intervenția de criză a CE, urmând ca această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare și un pachet de reglare a importurilor din Ucraina.

Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepțională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui si semințe de rapiță.

Soluții pentru rezolvarea problemelor din agricultură

Mai mult, a fost solicitată și poziția miniștrilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România. Toate statele au susținut că sunt necesare soluții pentru suplimentarea listei de produse beneficiare de măsuri de salvgardare  și a regândirii perioadei de aplicare, prin prelungirea ei.

De asemenea, vicepreședinte CE a precizat faptul că problema importurilor a fost ridicată la rang de prim-ministru și președinte prin semnarea scrisorii comune a celor 4 prim-miniștri și președintelui Bulgariei.

Așadar, comisiarul a solicitat ca statele membre să se pună de acord, până la finalul acestei săptămâni, prin consultare a prim-miniștrilor și Președintele Bulgariei.