Informaţii de ultimă oră de la Ministerul Agriculturii, după discuţiile referitoare la problema cerealelor şi altor alimente din Ucraina.

Petre Daea: România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina

Miercuri seară, ministrul Petre Daea a transmis că România va continua să permită tranzitul de cereale către state terţe. Din păcate însă, după mai multe ore de consultări, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România nu au ajuns la un acord cu privire la cerealele ucrainene, iar UE cere ca situaţia să fie rezolvată definitiv până la finalul săptămânii, pe 23 aprilie.

Miercuri, 19 aprilie, a avut loc o videoconferinţă cu ministrul ucrainean al Agriculturii.

„Din partea României au participat ministrul Agriculturii şi preşedintele ANSVSA, ocazie cu care am pus în discuţie situaţia deosebit de dificilă cu care se confruntă fermierii din cauza afluxului de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina. (…)

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat omologului său situaţia deosebit de gravă existentă în România, în contextul actual, care este mult mai grav, dat fiind faptul că 3 state (Polonia, Ungaria şi Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat şi Bulgaria cu interzicere importului începând cu dată de 24 aprilie.

În aceste condiţii, România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina”, a explicat, miercuri seară, Petre Daea.

Controale stricte la vamă şi transporturi securizate

România va controla de acum mult mai strict, la vamă, calitatea produselor importate din Ucraina. Verificările urmează să fie coordonate de către ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare. În plus, transporturile produselor ucrainene care tranzitează România vor fi securizate suplimentar.

„Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean. De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Începând de mâine, un colectiv  de specialişti format din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanţelor şi ai MADR va proceda imediat la implementarea soluţiilor tehnice pentru monitorizare”, a adăugat ministrul român al Agriculturii.

Petre Daea a mai transmis că omologul său ucrainean a fost rugat „să folosească toate  mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru că agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit”.

Ministrul Agriculturii a mai dezvăluit că o întâlnire extrem de importantă va avea loc vineri, 21 aprilie, la Bucureşti.

„Ministrul Agriculturii a informat că miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia şi România au făcut propuneri vicepreşedintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politică comercială la nivelul UE şi comisarului pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerţ.

Ministrul agriculturii ucrainean a solicitat o întrevedere tete-a-tete cu ministrul român, întâlnirea va avea loc vineri 21 aprilie ora 9.00 la Bucureşti pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului în România şi alte probleme specifice situaţiei actuale”, a mai precizat Petre Daea.