Ungaria, în fața tuturor! Autoritățile ungare transmit că au început astăzi vaccinarea anti-COVID cu serul Sputnik V, conform afp.com

„Astăzi începem să vaccinăm cu vaccinul Sputnik V, acest lucru se va face în centrele de vaccinare desemnate” de autorităţi, a declarat Cecilia Muller, şefa Serviciului de Sănătate Publică din Ungaria, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ungaria a devenit prima țară

Ungaria este primul stat membru al Uniunii Europene care a aprobat Sputnik V luna trecută, comandând 2 milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate pe parcursul a trei luni – cantitate suficientă pentru a vaccina un milion de persoane, conform sursei menționate.

Trebuie menționat că Budapesta se află adesea în conflict cu Comisia Europeană, în special cu privire la dreptul de azil, şi a criticat de mai multe ori procesul de aprobare şi achiziţionare a vaccinurilor de către Bruxelles, prea lent, în opinia premierului Viktor Orban.

De asemenea, guvernul ungar a fost luna trecută primul din UE care a aprobat vaccinul Sinopharm fabricat în China şi a anunţat că a comandat 5 milioane de doze.

„Dacă Ungaria începe să utilizeze vaccinul chinezesc Sinopharm în viitorul apropiat, peste 2,5 milioane de persoane ar putea fi vaccinate până la Paşte”, a declarat vineri premierul Orban la radio.

„În fiecare zi pe care o petreceam aşteptând Bruxellesul, pierdeam o sută de vieţi” în Ungaria, a explicat acesta.

Alertă la granița României

După ce cazurile de infectări cu noul coronavirus au crescut în Ungaria, cel mai probabil din cauza răspândirii noii tulpini a virusului, premierul ungar, Viktor Orban, a făcut un anunț, vineri, la un post public de radio, cu privire la gestionarea situației alarmante din țară, relatează Reuters.

Astfel, în ciuda situației alarmante din Ungaria, Orban a spus că nu este nevoie de noi măsuri de izolare pentru a limita răspândirea, pentru că planul de accelerare a inoculării populaţiei cu vaccinurile din Rusia şi China ar putea opri înmulţirea cazurilor în următoarele săptămâni.

„Dacă vom începe inoculările şi cu vaccinul chinez, până la Paşte vom putea să vaccinăm toate persoanele care s-au înregistrat pentru vaccinuri”, a spus Orban. Numărul persoanelor înregistrate pentru vaccinare este de peste două milioane.