Ungaria, critici dure la adresa SUA! Vecinii noştri refuză intervenţia Washington-ului

Cresc tensiunile între Ungaria şi Statele Unite ale Americii. Totul vine după ce, în weekend, o echipă de senatori din SUA a venit la Budapesta.

Aceştia doreau să discute despre avizarea aderării Suediei la NATO de către Ungaria. Totuşi, niciun oficial maghiar nu a dorit să stea de vorbă de senatorii americani.

La acest moment, Ungaria a rămas singura țară din NATO care nu a ratificat încă solicitarea Suediei. Vorbim despre un proces care necesită consensul tuturor membrilor alianței.

În acest context, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a venit cu o serie de critici la adresa Statelor Unite. Demnitarul maghiar a tăiat imediat criticile venite din SUA, în legătură cu această vizită.

„Am citit aici despre indignarea americană, precum că senatorii nu au fost primiţi la nivel ministerial.

Aș dori să vă rog să încercăm să găsim în cronici care a fost ultima delegație parlamentară ungară care a fost primită de un ministru american în Statele Unite”, a afirmat Peter Szijjarto, aflat la Bruxelles pentru Consiliul Afaceri Externe al UE.

El a criticat modul în care delegaţii similare venite din Statele Unite i-au tratat pe oficialii de la Budapesta în trecut.

Era ca și cum „ne-am fi înscris la un curs de management de stat, iar în timpul întâlnirii am avut parte de o educație foarte cuprinzătoare despre cum ar trebui guvernată Ungaria”, a precizat şeful diplomaţiei ungare.

Senatorii americani voiau să se implice în treburi cu care Statele Unite nu au nicio legătură

Péter Szijjártó
Ministrul de Externe al Ungariei / SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Peter Szijjarto a subliniat clar că Ungaria nu primeşte lecţii de la nimeni. Poporul maghiar este cel care decide ce e mai bine în ţară, iar guvernanţii implementează deciziile poporului. Aşa se întâmplă de 14 ani şi aşa trebuie să rămână şi în continuare, a spus ministrul.

Iar Congresul Statelor Unite nu trebuie să vină în Ungaria ca să dea lecţii, adaugă Peter Szijjarto. „Corectitudinea deciziei noastre este dovedită”, a spus acesta.

El i-a criticat pe senatorii americani, afirmând că aceştia doreau să vorbească, de fapt, despre chestiuni interne ale Ungariei şi ale UE. Iar Statele Unite nu au nicio legătură cu aceste subiecte.

„Acum, situația este că poporul ungar este cel care decide în acest sens, iar noi implementăm acestă decizie. Din fericire, în ultimii paisprezece ani noi am fost cei care am implementat decizia poporului și sperăm că va rămâne așa pentru o vreme. (…)

Şi nu avem nevoie să primim lecţii de la delegațiile Congresului american cu privire la ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să se întâmple în Ungaria.

Corectitudinea deciziei noastre este dovedită și de subiectele pe care membrii delegației Congresului le-au adus în discuție la conferința de presă din ziua precedentă, deoarece printre ele erau puține chestiuni bilaterale şi este clar că au vrut să discute despre politica internă a Ungariei și despre chestiuni legate de Uniunea Europeană, dar ei nu au nicio legătură cu aceste subiecte”, a mai declarat Peter Szijjarto la Bruxelles.

Nu se ştie deocamdată când va spune Ungaria „Da” Suediei pentru NATO

Şeful diplomaţiei din Ungaria a mai transmis că salută vizita anunţată a premierului Suediei la Budapesta. Totuşi, nu se ştie deocamdată data la care vecinii noştri vor ratifica aderarea ţării nordice la NATO.

În schimb, Peter Szijjarto a lăudat cooperarea ungaro-suedeză, atât din punct de vedere economic, cât şi militar.

„Pentru deputaţii ungari acesta ar fi un semn care ar putea ajuta în luarea deciziei, mai ales că premierul Suediei a mers în Turcia în timpul procesului de ratificare și de aceea nu văd exact care ar fi logica pentru care nu ar veni şi în Ungaria. (…)

Companiile suedeze se simt confortabil în țara noastră, iar forțele armate ungare folosesc avioane de luptă Gripen”, a mai declarat Szijjarto.