Această situație se regăsește în Ungaria, una dintre țările unde prețurile au explodat și ele, la fel ca și în Români. Reuters relatează povestea unei tinere studente care dintr-un simplu salariu nu mai reușește să își asigure toate cele negare.

Tânăra lucrează ca manager social media, iar în momentul în care a solicitat majorarea salarială, patronul i-a acordat aproape în întregime suma solicitată. „Am fost într-o poziţie bună de negociere, în condiţiile în care ma­nagementul ştie exact cât costă totul în aceste zile“, a spus aceasta, potrivit Reuters.

Iar această situație nu este una singulară, având în vedere situația actuală. În ciuda acestui lucru, însă este nevoie de salarii mai mari, iar Ungaria, dar și Polonia fac acest lucru pentru angajații lor.

În Ungaria și Polonia angajații cer salarii mai mari

Sursa citată scrie că în primul trimestru al acestui an, creșterea salariilor din sectorul privat din Ungaria a depăşit cu mult estimarea băncii centrale, unii analişti pronosticând o creştere de 15% pentru acest an. Aceeași situație o regăsim și în Polonia, unde creşterea salariilor din sectorul privat a depăşit estimările pieţei de la începutul anului.

Premierul ungar, Viktor Orbán a vorbit despre aceste măsuri înainte de alegerile care au avut loc în luna aprilie. Oficialul de la Budapesta vorbea atunci despre majorarea salariului minim, reducerile de taxe pentru cei care-şi încep carierele, dar  şi bonusurile sa­lariale, însă toate acestea au exacerbat problema inflaţiei în Ungaria.

La rândul ei, Polonia se îndreaptă spre același scenariu, având în vedere majorarea în doi pași a salariului minim de aproape 15%. Unii analişti susțin că o spirală salarii-preţuri este deja în desfăşurare în cea mai mare eco­nomie din regiune.

Liam Peach de la Capital Economics precizează că încă nu este clar cum va evolua inflația în următoarele luni, însă semnele sunt destul de pesimiste.

Evoluția inflației în Ungaria

„Este greu de argumentat că o spirală salarii-preţuri nu a fost pusă deja în mişcare în Polonia şi credem că inflaţia va urca peste 15% în vară şi va fi în continuare alcătuită din două cifre cel puţin până în T2 din 2023“, arată Liam Peach de la Capital Economics.

Totodată, acesta a mai avertizat și cu privire la șocurile la nivelul prețurilor alimentelor care este așteptat în lunile următoare și care va crește riscul ca aşteptările ridicate privind inflaţia şi salariile să se menţină. În acest sens, băncile centrale din estul Europei vor fi cel mai probabil forțate să majoreze dobânzile peste aşteptările pieţelor.

Menționăm faptul că, spre deosebire de ale țări europene, în Ungaria situație este diferită. Aici, slăbiciunea forintului alimentează de asemenea inflaţia. În același timp, majorările salariale reprezintă o ameninţare la adresa competitivităţii pe termen mai lung.

Sandor Baja, managing director la Randstad declara recent că rata ridicată de rotaţie a personalului amplifică provocarea privind salariile în Ungaria. Mai exact, unii angajați ajung să obțină un salariu substanţial mai mare când intră într-un job nou la o altă companie datorită penuriei de forţă de muncă.