Premierul ungar Gordon Bajnai a anunţat că guvernul pe care îl conduce sprijină pe deplin şi oferă toate garanţiile necesare punerii în practică, pe teritoriul Ungariei, a proiectului UE Extreme Light Infrastructure (ELI).

Şeful Executivului de la Budapesta a propus ca loc de construire a complexului sistem laser oraşul Szeged, sudul ţării. Țara noastră candidează de asemenea, alături de Cehia, Franţa şi Marea Britanie pentru găzduirea facilităţii, care va fi construită între anii 2011 şi 2014.

„Centrul este important nu numai pentru Szeged, ci şi pentru întreaga ţară”, a declarat Bajnai, adăugând că diplomaţii ungari depun eforturi maxime pentru succesul proiectului.

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect european în valoare de 300 milioane de euro ce prevede construirea unui sistem laser complex, cu intensităţi de ordinul 10^25 W/cm2, putere la care câmpul electric generat de fascicul în materie poate accelera electroni la energii comparabile cu cele ale acceleratoarelor mari.
 
SURSA: Agerpres