Guvernul ungar va decide săptămâna viitoare care vor fi noile măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului, în contextul în care ţara se pregăteşte de o repornire a economiei, a indicat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Actualele restricţii vor rămâne în vigoare până la 3 mai, după care va fi necesar un nou set de reguli pentru a permite gradual economiei să revină la normal, a declarat Gergely Gulyas într-o conferinţă de presă. Noul set de restricţii va asigura că persoanele cele mai vulnerabile vor fi protejate şi că activitatea economică poate fi reluată, a mai spus şeful de cabinet al premierului ungar. Potrivit lui Gulyas, guvernul va ţine cont de exemplele internaţionale şi de aspectele care sprijină din ce în ce mai mult necesitatea inevitabilă de a reporni economia, ceea ce se poate face doar gradual şi conform unui program strict.

Viktor Orban a declarat că, la 3 sau 4 mai, va prezenta un plan de revenire treptată la normalitate şi că, până atunci, Ungaria va fi pregătită să facă faţă oricărei creşteri a numărului de infectări. Guvernul intenţionează de asemenea să le permită zecilor de mii de elevi să-şi dea examenele de absolvire după 4 mai, deşi profesorii şi părinţii consideră prematură măsura.

Criza provocată de epidemie l-a pus pe Viktor Orban în faţa celei mai mari provocări din deceniul de când guvernează Ungaria. Răspunsul său, acela de a conduce prin decret pe perioadă nedeterminată, după ce a primit acordul parlamentului, a atras critici din partea Uniunii Europene. Ungaria a răspuns criticilor declarând că parlamentul poate revoca oricând această autorizare.