Viktor Orban a luat decizia de a plafona prețul carburanților pentru încă 3 luni, în contextul în care asociațiile de profil din Ungaria se tem de generarea unei crize ce le-ar putea falimenta actorii din piață din cauza pierderilor. Această decizie vine în contextul în care Ungaria se confruntă cu una dintre cele mai ridicate inflații din ultimii ani, dar și cu o potențială criză politică. Pe data de 3 aprilie vor avea loc alegeri pentru Parlament, iar această mișcare este considerată a fi una de impact politic.

„Dacă prețul petrolului continuă să crească, fiecare operator secundar ar putea să-și închidă benzinăriile, sute dintre ei ar putea să decidă din necesitate că nu mai pot suporta astfel de pierderi pentru încă trei luni”, a declarat, pentru un ziar local, Eszter Bujdos, CEO al unei platforme de analiză a prețurilor carburanților, conform Hungary Today.

Decizii similare cu cea a premierului Viktor Orban au fost luate și în alte state din Estul Europei, precum Serbia sau Croația. Guvernul de la Budapesta a mai impus plafonări și la alimente, credite, energie, etc., în contextul inflației actuale, resimțite la nivel european.

Benzina și motorina, mai ieftine până pe 15 mai

Astfel, până pe data de 15 mai, prețul la carburanți va fi plafonat la 480 de forinți pe litru, aproximativ 1,3 euro, adică 6,4 lei/litru. Această măsură a fost adoptată când prețul barilului de petrol era de 80 de dolari, iar în prezent a crescut până la 96 dolari, cu mai mult de 15%.

Ottó Grád, Secretarul General al Asociației Petrolul din Ungaria, a pus accent pe faptul că marii pierzători sunt companiile ce operează benzinăriile: „Asta înseamnă că mărfurile livrate sunt mai scumpe decât prețul cu care pot fi vândute în magazinele de retail.”

1 din 2 afaceri din Ungaria și-ar putea închide din benzinării după extinderea plafonării de către guvernul de la Budapesta, spune postul de TV ce critică deciziile lui Orban, RTL. Unele benzinării din Ungaria au adoptat măsuri precum limitarea cantității de carburant vândute per client la 10 litri.

Alte state europene ce au plafonat prețurile

Serbia a anunțat plafonarea prețurilor benzinei și motorinei timp de 30 de zile la un preț de 180 de dinari, 1,5 euro/litru. În Croația aceeași măsură a dus la blocarea carburanților la 1,5 euro pe litru. În Polonia TVA-ul a fost redus pentru alimente, gaz și fertilizanți la 0%, în timp ce la petrol și diesel la 9%.