Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a precizat că salariul minim pe economie pentru muncitorii necalificaţi va fi majorat cu 15% în 2017 şi cu alte 8% în 2018. În cazul muncitorilor calificaţi, salariul minim va fi majorat cu 25% în 2017 şi cu alte 12% în 2018. Pe de altă parte, contribuţiile sociale plătite de angajator vor fi reduse cu 5% în 2017 şi cu alte 2% în 2018. 

Aceste salarii mai mari sunt destinate atragerii muncitorilor care au plecat din Ungaria în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în Vest. În plus, Guvernul de la Budapesta vrea să faciliteze angajarea de muncitori străini din ţările vecine cu minorităţi de etnie maghiară, cum este Ucraina. 

Analistul ING Bank, Peter Virovacz, a apreciat că aceste decizii sunt un pas în direcţia corectă dar ar putea să vină prea târziu. "Aceste măsuri nu vor aduce un număr foarte mare de oameni pe piaţa muncii. Pentru asta este nevoie de modernizarea sistemului de educaţie şi de modificări în domeniul sectorului public", a apreciat Peter Virovacz. 

Ritmul de creştere a salariilor în Ungaria a fost unul relativ ridicat într-o perioadă de inflaţie zero. În schimb, rata şomajului a scăzut odată ce relansarea economică a atras mâna de lucru disponibilă iar unii muncitori au plecat în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în Vest. Potrivit celor mai recente date statistice, în luna septembrie salariul mediu brut a înregistrat o creştere anuală de 6,7% până la 257.857 forinţi (834 euro) iar rata şomajului a fost de 4,9%. 

Mihaly Varga a apreciat că nu este nevoie să fie modificat bugetul pe 2017 din cauza modificării cadrului salarial, dar a adăugat că Ministerul Economiei îşi va modifica prognozele macroeconomice ca urmare a acordului convenit cu partenerii sociali. 

În urmă cu doar o săptămână, premierul ungar Viktor Orban a declarat că, începând din luna ianuarie 2017, Ungaria va reduce taxa pe companii la 9%. În prezent, taxa pe companii în Ungaria este de 10% pentru companiile cu un profit de până la 500 milioane forinţi (1,6 milioane euro) şi de 19% pentru companiile care au un profit mai mare. 

Analiştii de la BMI Research, o divizie a Fitch Group, avertizează însă că intenţia Ungariei de a reduce taxa pe companii până la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, începând din 2017, ar putea declanşa o cursă periculoasă în jos, deoarece şi celelalte state foste comuniste caută modalităţi prin care să îi despăgubească pe investitori pentru creşterea salariilor. 

 AGERPRES