Potrivit Guvernului ungar, în centrul de comandă de la Budapesta vor fi 40 de ofiţeri NATO, dar nu vor exista forţe combatante.

"Pe timp de pace, misiunea Centrului de comandă va fi să organizeze exerciţii militare internaţionale; în cazuri de urgenţă, se va coordona cu Forţa de recaţie rapidă a NATO", a comunicat Guvernul de la Budapesta.

"Am pornit de la premisa că lumea a devenit un loc din ce în ce mai periculos, astfel că am putea avem nevoie de ajutor rapid şi eficient din partea aliaţilor", a argumentat Guvernul Ungariei.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale, în România şi Polonia, şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari şi o disponibilitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.

"Centrele de comandă vor coordona mobilizarea rapidă a forţelor aliate în ţările estice ale Alianţei în caz de necesitate", a comunicat NATO.

SURSA: Mediafax