Premierul Viktor Orban, guvernul său sunt în căutare de „țapi ispășitori” pentru pandemia de coronavirus care continuă să se extindă.

Potrivit declarațiilor lor, persoanele vinovate pentru răspândirea noului coronavirus sunt migranții ilegali, studenții străini, politicienii liberali din opoziție și, nu în ultimul rând, miliardarul american de origine ungaro-evreiască, George Soros, cât și presupusa sa rețea.

Război pe două fronturi

Viktor Orban spunea, la începutul săptămânii trecute, în timpul unei conferințe video a șefilor de stat și de guvern UE, că există o legătură clară între migranții ilegali și pandemie, pentru că mulți migranți ar fi trecut prin Iran, una dintre cele mai afectate țări la nivel global.

Astfel, Orban a luat decizia de a închide zonele de tranzit pentru migranți, la granița cu Serbia.

De asemenea, vinerea trecută, Orban a mai făcut o declarație la postul de stat Kossuth-Radio, vorbind despre un „război pe două fronturi”, pe care Ungaria trebuie să îl ducă.

„Pe de o parte există frontul numit ‘migrație’ și mai există cel al epidemiei declanșate de coronavirus”. Universitățile ar fi fost închise, pentru că acolo veneau mulți studenți străini. „Din experiența noastră”, spune Orban, „străinii au adus în primul rând epidemia în Ungaria, aceasta se răspândește și printre străini, iar în Ungaria sunt, ceea ce nu știe multă lume în general, multe zeci de mii de studenți străini.”

În mass-media apropiată guvernului apărit o știre despre doi studenți iranieni care au fost testați pozitiv cu coronavirus, și care, din cauză că nu au respectat regulile de carantină, au fost expulzați.

Autoritățile ungare declaraseră că cei doi au făcut ravagii în centrul de carantină. Nu s-a putut, însă, demonstra acest lucru, iar jurnaliștii independeți nu au putut lua legătura cu studenții.

De ce caută Ungaria vinovați?

Politologul Peter Kreko de la Political Capital Institute din Budapesta a declarat pentru DW că principalul motiv pentru care guvernul ungar caută vinovați este situația precară din sistemele de sănătate și educație.

„Din întregul mandat al lui Viktor Orban, această criză este cea mai mare provocare pentru el”, spune Kreko.

„Guvernului îi e teamă că nemulțumirea față de sistemul sanitar ar avea urmări politice și de aceea caută vinovați pentru a distrage atenția publicului”, consideră politologul.