Viktor Orban vrea referendum pentru a nu mai ajuta Ucraina

Viktor Orban a făcut declarații după ședința de Guvern de joi. În cadrul lor, el a spus că oficialii de la Bruxelles vor ca Ungaria să reducă cheltuielile cu utilitățile şi plafonarea dobânzilor pentru a putea da bani mai mulți pentru războiul din Ucraina.

„Există probleme serioase pe agenda de la Bruxelles”, a scris el într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

„Este timpul ca vocea poporului ungar să se facă auzită! Acesta este motivul pentru care lansăm o consultare națională”, a mai adăugat prim-ministrul ungar.

Recent, Orban a oferit un interviu pentru Radio Kossuth, din Budapesta. Aici, el a vorbit pentru prima dată despre intenția sa de a lansa o nouă consultare națională pe câteva subiecte.

Printre acestea se numără și aceea a stopării finanțării de către Bruxelles a războiului dintre Rusia și Ucraina. Premierul dorește să afle opinia națiunii despre migrație și despre alte trei probleme economice în care UE a atacat Ungaria și, potrivit lui Orban, vrea să-și impună voința.

Comisia Europeană vrea ca Ungaria să își reducă din cheltuielile cu utilitățile. Totodată, dorește și reducerea plafoanelor pentru dobânzi și impozitul pe profit suplimentar.

CE a anunțat în octombrie că vrea să deblocheze 13 miliarde de euro pentru Ungaria

Comisia Europeană dorește să deblocheze aproximativ 13 miliarde de euro din fondurile europene pentru Ungaria. Oficialii europeni vor în schimb sprijinul lui Orban pentru majorarea bugetului Uniunii Europene și pentru asistența financiară acordată Ucrainei. Acestă deblocare de fonduri ar fi o adevărată victorie pentru premier, care a pus această condiție.

În decembrie 2022, 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei au fost blocate de Uniunea Europeană. Instituția invoca nerespectarea de către Budapesta a normelor privind statul de drept.

Aceste fonduri de coeziune sunt destinate sprijinirii țărilor membre mai puțin dezvoltate pentru a acoperi decalajele de investiții. De altfel, fondurile sunt și pentru îmbunătățirea infrastructurii.

Ungaria a adoptat în luna mai o serie de reforme juridice menite să permită Comisiei Europene deblocarea a 13 miliarde de euro. Suma reprezintă mai mult de jumătate din cea înghețată de UE.