Ungaria a transmis un mesaj cheie în plin război. Ambasadorul ungar la Kiev, Istvan Ijgyarto, a anunțat că nu va împiedica aderarea Ucrainei la UE, atunci când va veni momentul. Asigurările au fost date de oficialul ungar într-un interviu televizat difuzat de portalul de știri European Pravda, preluat de MTI.

„În final, aș dori să vă asigur că atunci când va începe evaluarea aderării la UE a Ucrainei, Ungaria o va susține (aderarea)”, a declarat ambasadorul în interviul acordat inițial canalului de televiziune ucrainean Espreso.

European Pravda îl citează de asemenea pe Ihor Jovkva, consilier diplomatic al preşedinţiei ucrainene pe probleme de integrare europeană, conform căruia Kievul nu a primit până acum niciun semnal din partea Budapestei în sensul că premierul ungar Viktor Orban ar intenţiona să blocheze aderarea Ucrainei la UE. Conform datelor furnizate de sursa citată care citează un sondaj, mai mult de jumătate din populaţia tuturor statelor din UE, cu excepţia Ungariei, susţine integrarea Ucrainei.

Aderarea Ucrainei la UE, o chestiune de război sau de pace în Europa

Pe de altă parte, Ucraina a susținut că aderarea la UE a devenit o „chestiune de război sau de pace”. Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba a susținut că aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace în Europa”.

El a făcut aceste declarații în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev alături de omologul său german Annalena Baerbock.

Potrivit lui Kuleba, „unul dintre motivele pentru care războiul din Ucraina a început este că Putin era convins că Europa nu are nevoie de țara condusă de Volodimir Zelenski.

Dacă europenii pun capăt „ambiguităţilor lor privind perspectivele Ucrainei” la integrarea în UE, Moscova „va renunţa la tentativele sale de a prelua controlul asupra Ucrainei”, a apreciat el, conform AFP.

Bruxellesul îşi va da în iunie avizul pentru Ucraina

Bruxellesul a anunţat că-şi va da în iunie avizul în privinţa obţinerii de către Ucraina a statutului de ţară candidată la UE. Ministrul ucrainean şi-a exprimat satisfacţia privind „schimbarea de poziţie” a Berlinului în politica sa externă faţă de Moscova de la declanşarea invaziei din Ucraina de către Rusia pe 24 februarie.

„Aş vrea să mulţumesc Germaniei pentru că şi-a modificat poziţia într-un anumit număr de chestiuni”, între care „politica tradiţională faţă de Rusia”, a declarat Kuleba.

„Germania şi-a schimbat poziţia privind furnizarea de arme Ucrainei şi cancelarul (Olaf) Scholz a anunţat începutul unei noi politici faţă de Rusia”, a subliniat ministrul, calificând drept „un moment de cotitură istoric” faptul că „Germania apără integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”.

El s-a declarat „recunoscător” Berlinului pentru că a susţinut instituirea unui embargo asupra petrolului rusesc. Kuleba s-a declarat de asemenea mulţumit pentru că a avut marţi „o conversaţie foarte substanţială privind armamentul, sancţiunile şi integrarea europeană a Ucrainei” cu Annalena Baerbock, ministrul german de externe, susține AFP.