Ungaria trimite o undă de șoc în toată Europa. Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu vrea să aibă nimic de-a face cu războiul din Ucraina, transmite dpa. El a punctat că trebuie să se stea departe de acest conflict, mai ales că nu este în interesul ungurilor.

„Trebuie să stăm departe de acest război”, le-a spus marţi, la Budapesta, premierul Orban zecilor de mii de susţinători ai partidului său naţionalist de dreapta Fidesz.

„Războaiele nu sunt purtate pentru noi şi nici nu sunt în interesul nostru”, a declarat el.

Ungaria, consideră premierul Orban, este doar o piesă pe tabla de şah a marilor puteri.

„Uneori vor vrea să ne împingă în faţă unii, alteori ceilalţi. Când obiectivele lor o cer, ne sacrifică”.

Orban a luat decizia finală cu privire la gazul rusesc

Trebuie amintit că pe data de 11 martie, Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook un videoclip în care anunță că Uniunea Europeană nu va impune sancțiuni asupra gazului sau petrolului rusesc.

Potrivit acestui videoclip a fost postat în contextul în care avea loc summitul liderilor din Uniunea Europeană din Franța. Șeful Executivului de la Budapesta a spus că blocul comunitar nu va impune sancțiuni asupra gazului sau petrolului din Rusia.

„Cea mai importantă chestiune pentru noi a fost rezolvată într-un mod favorabil: nu vor exista sancţiuni care să se aplice gazului sau petrolului. Prin urmare, aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură în următoarea perioadă”, a transmis Viktor Orban.

Ungaria este membră NATO și a UE

Ungaria este membră a NATO din 1999 şi a UE din 2004. În plus, Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a menţinut însă până de curând o relaţie de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin. El a adoptat, de asemenea, tehnici de putere autoritare, de inspiraţie rusească, cum ar fi slăbirea mass-mediei independente şi promovarea politicilor homofobe.

A condamnat doar cu jumătate de gură invazia rusă în Ucraina, dar a susţinut sancţiunile UE pentru a nu fi complet izolat. În acelaşi timp, a exclus livrările de arme ungare şi, de asemenea, a interzis NATO să livreze arme direct în Ucraina folosind teritoriul său.

Pe 3 aprilie, în Ungaria sunt programate alegeri parlamentare.Viktor Orban se vede contestat pentru prima dată de o opoziţie unită ce include partide de stânga, verzi, liberali şi de dreapta. Sondajele de opinie indică că cele două tabere sunt aproape la egalitate.

Cel mai important candidat al opoziţiei, conservatorul independent Peter Marki-Zay, a declarat că ungurii vor trebui să „aleagă între Est şi Europa” în mai puţin de trei săptămâni.”(Sub Orban), ne-am întors în mod voluntar la partea rea a istoriei”, a spus el. Acum rămâne la latitudinea cetăţenilor să nu îl voteze pe Orban, astfel încât „indiferent unde ne aflăm în lume, să putem spune din nou cu mândrie: Sunt ungur”.